03 / 05 / 2024

Askeri alan çalışmalarında kamu yararı gözetilmeli!

Askeri alan çalışmalarında kamu yararı gözetilmeli!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kent içindeki askeri kışlaların boşaltılması ile elde edilen alanların kimlere verileceğini sordu.



CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kent içindeki askeri kışlaların boşaltılması ile elde edilen alanların kimlere verileceğini sordu. 


Askeri kışlaların imara açılması çalışmalarının ilk kez  2007’de gündeme geldiğini anımsatan Bakan “Büyük kısmı şehir merkezlerinde olan askeri alanların metrekare olarak değeri çok yüksektir. Çok sayıda askeri arazi geçmişte devlete devredildi. Ancak daha sonra pek çoğunun kamuya yararlı sosyal alanlar olarak değerlendirilmek yerine, imara açılarak konut veya ticari alanlara dönüştürüldü” dedi. 


Murat Bakan, 1959 yılında İstanbul Zekeriyaköy’deki 506 dönüm ormanlık alanın, ‘milli güvenlik amaçlı’ olarak metrekaresi 3 dolardan köylülerden alınarak kamulaştırıldığını ancak bu alanın, 2010 yılında önce Orman Bölge Müdürlüğü’ne, ardından TOKİ’ye devredildiğini anımsatarak şunları söyledi: 


TOKİ’ye devrinden sonra da ihaleyle özel bir firmaya verilmiştir. Söz konusu alanda şu anda yaklaşık değeri 1.5 milyar doları bulan konut projesi bulunmaktadır. İstanbul ve Ankara’da taşınmasına başlanan askeri alanlarla ilgili oluşan kamuoyuna karşılık İzmir’de yaklaşık 100 bin dönüme ulaşan askeri bölgelerle ilgili belirsizlik sürmektedir. 


Bu çerçevede, İzmir Ticaret Odası, bu alanların kamuya terkiyle kentin nefes alabileceğini, sosyal donatı alanları, turizm merkezleri ve yeni cazibe merkezleri oluşturulabileceğini belirterek konuyla ilgili özel bir çalışma başlattığını ve bu yerlerin İzmir için daha faydalı bir şekilde kullanımıyla ilgili araştırma yaptıklarını açıklamıştı. 


 İzmir’deki askeri alanların plan ve revizyon çalışmalarında, kentin mekânsal ve işlevsel ihtiyaçları çerçevesinde, kamu yararı ve katılım ilkesi gözetilmeli; toplumsal sorumluluk bilincinden hareketle yapılacak çalışmalar akla, bilime ve  kamu yararına uygun olmalıdır.  


Anayurt


Geri Dön