ASO Başkanı: Beklentilerdeki bozulma konut piyasasında hissediliyor
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayicinin ranttan yüksek kazançlar sağlamak yerine düşük kâr, artan rekabet ve istihdam üzerindeki hukuki ve mali yüklerin artışı sebebiyle şevkinin kırıldığını kaydetti.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan yeni hükümetin, üretimi ve büyük yatırımları ekonomi politikalarının merkezine koyması gerektiğini söyledi.
Sanayicinin öksüz çocuklar gibi sahipsiz bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Yeni Türkiye, gerçekten yeni olacaksa, bu dönüşümü ya şimdi yaparız, ya da yatırım yapacak sanayiciyi mumla ararız.” dedi.
Özdebir, rant peşinde koşarak yüksek kazançlar sağlamak yerine, düşük kâr oranları, artan rekabet ve yatırım ortamındaki eksiklikler ve her geçen gün istihdam üzerindeki hukuki ve mali yüklerin artışı sebebiyle şevki kırılan sanayicinin varlığını sürdürme mücadelesi verdiğini kaydetti, “Bu tabloda başka sektörlerde tatlı kârlar dururken sanayici neden sanayicilik yapsın?” diye sordu.
Geçen hafta açıklanan 62. hükümetin programını değerlendiren ASO Başkanı Özdebir, ekonomide gözlenen olumsuz tablo hakkında bilgi verdi. Yıl sonu enflasyon beklentisinin 8,70'e yükseldiğini, mayıstan beri düşüşte olan Reel Kesim Güven Endeksi'nin 106,8'e gerilediğini vurgulayan Özdebir, beklentilerdeki bozulmanın, piyasaları da etkilediğine işaret etti.
"Beklentilerdeki bozulma konut piyasasında hissediliyor"
Bu bozulmanın konut piyasası üzerindeki etkisinin iyice hissedilmeye başlandığını ifade eden Özdebir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Temmuz ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 geriledi. Bu gerilemede yeni konutlardaki KDV artışının da etkisi olmuştur. Faiz artışı endişeleri ile birlikte ipotekli konut satışlarındaki düşüş yüzde 33 gibi daha yüksek bir oranda olmuştur. Yatırım malları ithalatı iki aydır yüzde 5'in üzerinde düşüyor. Oysa bizim üretime ve büyümeye odaklanmamız, piyasayı canlı tutmamız lazım. Cari işlemler açığı riskini azaltmak için sanayinin ana girdilerini oluşturan ama bize göre hammadde olan aramalı üretimini artırarak ithalatını düşürmemiz lazım.”
Sanayicinin sanayicilik yapmak, üretmek, istihdam oluşturmak, kazanmak ve kazandırmak istediğini ifade eden Özdebir, “Sanayici, fabrikaları açık tutabilmek, üretimi sürdürebilmek, çalışanları koruyabilmek için bin türlü takla atmak, sanayi dışındaki alanlara kaymak istemiyor. Gelin, gün bugündür. Başta biz sanayiciler olmak üzere hepimiz konuşmanın ötesine geçelim. Yeni Türkiye'yi gerçekten kurmak için bir adım atalım, gerçek değişim ve dönüşümü başlatalım.” çağrısında bulundu.
Zaman