22 / 12 / 2024

Astaş Azim Cıvata'nın arazisi değerinin 39 milyon dolar altında satıldı!

Astaş Azim Cıvata'nın arazisi değerinin 39 milyon dolar altında satıldı!

Haber Ekspres İzmir Gazetesi haberine göre, Bekir Çapar; İl Özel İdaresi'nin de yüzde 26.45 hissesine sahip olduğu 2008'de faliyetine son verilen Astaş Azim Cıvata'nın arsasının 7 milyon dolara satılarak, vurgun yapıldığını iddia etti...



Denizli İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Bekir Çapar; İl Özel İdaresi'nin de yüzde 26.45 hissesine sahip olduğu 2008'de faliyetine son verilen Astaş Azim Cıvata'nın arsasının 7 milyon dolara satılarak, vurgun yapıldığını iddia etti ASTAŞ Azim Civata Sanayi ve Ticaret A.Ş, 1971 yılında yöre halkının girişimi ve yurtdışında çalışan işçilerin katılımıyla kuruldu. 1974 yılında Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Denizli İl Özel İdaresi, 1976 yılında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) şirket sermayesine ortak oldu. 1983 yılında da Türkiye Kalkınma Bankası'nın (TKB) da ortaklığıyla şirket sermayesi kamu ağırlıklı bir yapıya kavuştu. 1993 yılına gelindiğinde şirket ortaklarından TKB, TSKB ve MKEK şirket sermayesindeki paylannı  Ankara  merkezli Mitaş Enerji ve Madeni İnşaat İşleri A.Ş'ye sattı. Bu tarihten sonra şirket sermayesinin yüzde 73,5 olan çoğunluk kısmına MİTAŞ sahip oldu. 31 Mart 2008'de yönetim kurulu kararıyla, verimsizlik ve uluslararası rekabet ile baş edemediği gerekçesiyle şirket faliyetini durdurdu. Aynı yılın genel kurulunda alınan karar gereği şirket varlıklarının satılarak şirket sermayesinin tasfiyesine gidilmesi kararlaştırıldı. Şirketin sahip olduğu gayrimenkulün 10 milyon TL'den az olmamak üzere satılmasına karar verildi. 


Büyük vurgun var iddiası Tesisin, Denizli İl Özel İdaresi'nin de yüzde 26.45 hissesi bulunan 53 bin 375 metrekarelik arsası geçen Nisan ayında 7 milyon dolara, bir tekstil firmasına satıldı. İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Bekir Çapar, 2007 yılında mahkeme kararıyla hazırlanan bilirkişi raporunun eline yeni geçtiğini belirtip, "O dönemde 61 milyon 825 bin TL değer (o zamanki kurla 46 milyon 837 bin dolar) biçilen arsa, 7 milyon dolara satılmış. 


2007 yılında Denizli l'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin bilirkişi raporu elimizde. Bu satıştan Denizli'nin milyonlarca lira zararı oldu. Arsanın olduğu Hallaçlar Mahallesi'ndeki araziler, Denizli'nin en değerli yerleri. Denizli İl Özel İdaresi de bu satıştan payını alamamaktadır. "Hisseleri devretmezseniz, parayı vermeyiz' diyorlar. Sanki babalannın malı. Ortada büyük bir vurgun var" dedi. Çapar, saüştan İl Özel İdaresi'nin payına düşen paranın verilmemesi halinde açlık grevine başlayacağını söyledi. 


Denizli İl Özel İdaresi eski Genel Sekreteri Adem Oklu ise, satışın emsal değer üzerinden yapıldığını belirtti. Oklu, şöyle devam etti: "İl Özel İdaresi 2008 yılında bu alanın satılmasına karar verdi. Şirket genel kurulu da toplanarak bir karar aldı. Satışın 10 milyon lira üzerinde bir değerde yapılması kararı alındı. Şirket bu satışı yapabilir. Hukuken, idaremizden herhangi bir izin alması da söz konusu değil. Buna karşın görüşmelerde olmuştu. Özellikle idarenin hisse devri konusunda görüşülmüştü. İl Genel Meclisimizin satıştan haberi var. 7 milyon dolar para bankada duruyor. Şirket beş yıl sonra kar payı dağıtma hakkına da sahip. Yasal olarak parayı beş yıl boyunca tutabiliyor. Satış emsal değeri üzerinden yapıldı. Emsal değeri daha yüksek olsaydı daha yüksek fiyata satılabilirdi." 


Haber Ekspres İzmir


Geri Dön