02 / 01 / 2025

Asyaport Limanı ne zaman açılacak?

Asyaport Limanı ne zaman açılacak?

Türkiye’nin en büyük konteyner limanı ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olarak inşa edilen Asyaport’ta gemi ve sahil vinçleri elektrikle, liman içi aktarma araçları ise (LNG) likit doğalgazla çalışarak çevreyi koruyacak.



Türkiye’nin en büyük konteyner limanı ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olarak inşa edilen Asyaport’ta gemi ve sahil vinçleri elektrikle, liman içi aktarma araçları ise (LNG) likit doğalgazla çalışarak çevreyi koruyacak.


Tekirdağ Barbaros’ta 320 bin metrekare alana kurulan Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan 20 metre derinliğe kadar toplam 2 bin metre rıhtımı ve yıllık 2,5 milyon TEU’ya varacak kapasitesi ile dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport’ta çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Asyaport Limanı’nda 11 adet 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-Shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) çevreci bir yaklaşımla, tamamen elektrik enerjisi ile çalışacak şekilde tasarlandı.


Haziran ayının sonunda açılması planlanan Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport, yeşil liman olma özelliğiyle, kara ve demir yolu bağlantılarıyla Türkiye’nin Avrupa’ya açılan çevreci kapısı olacak. Limanda tüm gemi ve sahil vinçleri elektrikle, liman içerisindeki taşıma araçları ise (LNG) likit doğalgazla çalışacak.


Çevreci liman olma özelliğiyle dikkat çeken Asyaport, denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile bölgesinde bir lojistik merkez olarak gelişen Tekirdağ’ın iş ve çalışma yaşamına bin 200 kişilik istihdam sağlayacak. Asyaport Limanı İşletme Müdürü Kadir Uzun, Asyaport’un diğer limanlardan farkının çevreci olması olduğunu söyledi.


Asyaport Limanı İşletme Müdürü Uzun, dünya devi limanda gemi ve sahil vinçlerinin elektrikle diğer liman içi aktarma araçlarının ise doğalgazla çalışacağını belirtti. Limanın bu özelliğiyle çevreye zarar vermeyeceğini ifade eden Uzun, "2015 senesinin Haziran ayında faaliyete başlamayı planladığımız liman çevreci bir liman olacak. Tüm gemi ve sahil vinçlerimiz elektrikle beslenecek ekipmanlar olup, terminal içerisinde kullanacağımız aktarma araçları da LNG likit doğalgaz ile çalışabilen ekipmanlar olacak. Bu bakımdan çevreye çok duyarlı ve Avrupa’da da dünya üzerindeki ender örneklerden biri olarak planlandı Asyaport. Limanımız Trakya bölgesine özellikle Avrupa kıtasında Türkiye ekonomisine çok büyük bir canlılık getirecek. Özellikle ithalat ve ihracatla ilgili dünyaya açılan en önemli kapılardan birisi olacaktır. Bununla beraber tren yolu bağlantısı ve kara yolu bağlantıları ile beraber doğu Avrupa ve Orta Avrupa’ya kadar da buradan transit yüklerin aktarılması Asyaport’un üzerinden hedeflenen bir faaliyettir. Ekonomiye çok ciddi bir katkı sağlayacağını düşündüğümüz Asyaport’un hayata geçirilmesi ile ilgili tüm gayretimizi, çabamızı hem inşaatta hem ekipmanların tedarikinde sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön