03 / 09 / 2024

"Asya'ya nakış makinesi satmasaydım Fox City batardı"


İlhanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi İlhanlı "Leyla Zana ortak" algısını silmek için 2.5 yıldır çaba harcadığını söyledi



Büyükçekmece'de 2007'de açtığı, 45 milyon dolar yatırım yaptığı Da'Silva alışveriş merkezinin adını Fox City ile değiştiren İlhanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi İlhanlı "Leyla Zana ortak" algısını silmek için 2.5 yıldır çaba harcadığını söyledi. Leyla Zana ile ortak olmadıklarını, bunun Emniyet Teşkilatı tarafından da kanıtlandığını dile getiren İlhanlı "Sırf bu yüzden 20 milyon TL zarar ettim. Asya pazarına nakış makinesi satmasaydım Fox City çoktan batmıştı" dedi.

KOMBİ FABRİKASI
Diyarbakır'da nakış ipliği ve nakış makinesi üretimi yaptıklarını kaydeden İlhanlı, teşvikle Diyarbakır'a 20 milyon dolarlık yatırımla bir kombi fabrikası kuracaklarını belirtti. İlhanlı, "Yılda 25- 30 bin adet üretim yapacağız ve 600 kişiye istihdam sağlayacağız" dedi. Fox City'deki Çarşımmm isimli 5 bin 400 metrekarelik tek katlı mağaza konseptini yaygınlaştıracaklarını vurgulayan İlhanlı, yıl sonuna kadar 9 Çarşımmm açmayı hedeflediklerini kaydetti. (Sabah)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Teşvik, Güney Koreli kombi devini Diyarbakır'da yatırıma ikna etti 
 
Hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı ve dün kamuoyuna duyurduğu teşvik paketi, uygulamaya konulmadan meyvelerini vermeye başladı. 
 
Tekstil nakış makineleri, kombi üretim ve dağıtımı ile alışveriş merkezi sahibi İlhanlı Grubu, kriz sebebiyle Türkiye'ye yatırımdan vazgeçen Güney Koreli Kiturami firmasını, doğduğu şehir Diyarbakır'a yatırım yapmaya ikna etti. Yatırım kararında, teşvik çalışmaları ve Diyarbakır'daki kombi satışları etkili oldu. 1992 yılında nakış işleyerek tekstil sektöründe çalışmaya başlayan İlhanlı Grubu Başkanı Feyzi İlhanlı, daha sonra nakış makineleri ithalatına yöneldi. Çin malı Feiya markalı nakış makinelerinin ithalatını yapan İlhanlı Grubu, kısa zamanda sektörde lider marka haline geldi. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi, şirket için önemli kilometre taşlarından biri oldu. Depremde yaşanan kombi sorunları üzerine, 'dünyanın ilk deprem sensörlü kombi'si Güney Koreli Kiturami ürünlerinin ithalatına da başlayan şirket, bu cihazların dünya ticaretine de el attı.

Grubun Çin'deki kendi fabrikasında 450 kişi çalışırken, farklı tesislerde 8 bin kişi şirkete doğrudan üretim yapıyor. "Kriz Çin'i daha fazla sarstı, bu sebeple farklı arayışlara girdik." diyen Feyzi İlhanlı, halen devam eden mevcut işlerinin yanı sıra iki yıl önce el attıkları alışveriş merkezi projesinde de yeni bir çalışmaya girdiklerini anlattı. Krizde Çarşımmm mağazasını açan İlhanlı, İstanbul'da üç tane daha mağaza açmak için çalışmalarını sürdürürken, diğer şehirlerde de yeni mağazalar için yer arıyor.

Güney Koreli Kiturami ile kombi üretimi konusunda anlaşma yapan şirket, ekonomik kriz sebebiyle projeyi askıya almıştı. İlhanlı, teşvik politikalarının tekrar gündeme gelmesiyle 20 milyon dolarlık yatırımı Diyarbakır'a yapmak için yeniden karar aldıklarını söyledi. Feyzi İlhanlı, "Çin'de maliyetlerin artmasını gerekçe gösterince biz de Korelileri yatırım için Diyarbakır'a götürdük. Şu anda Diyarbakır'da kombi satışları da iyi gidiyor. Biz de yıllık 25-30 bin kapasiteli bir yatırım planlıyoruz. 500-600 kişi çalışacak. Yıl sonuna doğru inşallah temelini atacağız." dedi. ZAMAN
 
Fikri Türkel/Zaman

Diyarbakır'a Kore kombisi
 
Diyarbakırlı İlhanlı Grup, akıllı kombi üretimi için memleketini seçti. Şirketin sahibi Feyzi İlhanlı 'Güney Koreli ortağımız kriz nedeniyle yatırımdan vazgeçmişti. Hükümetin teşvik paketi ve Diyarbakır'ın koşulları onları ikna etmemi sağladı' dedi


Hükümetin yeni teşvik paketinin hemen ardından Diyarbakırlı İlhanlı Grup, memleketine yatırım için kolları sıvadı. Güney Koreli Kiturami firmasının distribütörü olan İlhanlı Grup, İstanbul'dan vazgeçip Diyarbakır'a fabrika kurmaya karar verdi. İlhanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi İlhanlı, '2004 yılında Kiturami firması ile distribütörlük anlaşması imzaladık. Daha sonra Türkiye'ye 20 milyon dolarlık yatırım için el sıkıştık. Kriz çıkınca Koreliler yatırımdan vazgeçti. Ben de Diyarbakır'ı önerdim; bir heyetle gidip incelemeler yaptık ve ikna oldular. Hükümetin açıklayacağı teşvik paketinin ardından yatırıma başlayacağız' dedi.

Yatırımın maliyetinin 20 milyon dolar olacağını ve 600 kişiye iş sahası yaratacağını söyleyen  İlhanlı, 'Bölgede doğalgaz kullanımı da başladı. Bu nedenle yatırımı oraya yapmak daha mantıklı' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu ve Kiturami kombilerinin de deprem sensörlü olduğunu kaydeden İlhanlı şöyle devam etti: Şiddeti 4'ün üzerinde olan depremlerde kombi otomatik kapanıyor. Ayrıca internet üzerinden de kontrol etmek mümkün. Bizim kombilerimizin muadilleri 2 bin 500 liradan satılırken biz bin 300 liradan satıyoruz. Yapı marketlerine henüz girmedik, üretime başladıktan sonra hem satış ağını genişleteceğiz hem de daha çok reklam yapacağız.

Da'Silva'nın zararı 20 trilyon
İLHANLI'nın İstanbul'daki  AVM'si yüzünden başına gelmeyen kalmamış. Leyla Zana'nın Diyarbakır ve Silvan'ı simgeleyen Da'Silva'nın ortağı olduğu dedikodusunun ardından kimse alışverişe gelmemiş. İsim değişmiş, belgeler gösterilmiş ama kimse ikna olmamış: Zarar 20 trilyon lira.

Esin GEDİK/Akşam

 


Geri Dön