30 / 04 / 2024

Ataç İnşaat'ta 49 milyon TL'lik sahte imza skandalı!

Ataç İnşaat'ta 49 milyon TL'lik sahte imza skandalı!

ATAÇ İnşaat A.Ş.'nin yüzde 75 hissesine sahip büyük ortağı 2005'de vefat eden Hikmet Ataman'ın kızı Sevinç Ataman, sahte imzayla iki bankadan 49 milyon TL tutarında kredi çekildiği gerekçesiyle kardeşleri ve annesi hakkında suç duyurusunda bulundu.




Antalya'da bir dönem Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan, bugünkü varlıkları 500 milyon doları aşan ATAÇ İnşaat A.Ş.'nin yüzde 75 hissesine sahip büyük ortağı 2005'de vefat eden Hikmet Ataman'ın kızı Sevinç Ataman, sahte imzayla iki bankadan 49 milyon TL tutarında kredi çekildiği gerekçesiyle kardeşleri ve annesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayet üzerine savcılık soruşturma başlattı. 

ATAÇ İnşaat'ta, şirketin yüzde 75 hissesine sahip Hikmet Ataman 2005'de vefat ettikten sonra hisseleri eşi Leyla Ataman, oğlu Halil Ataman ve üç kızı Sevinç Ataman, Fatma Kızılırmak ve İnci Ataman Figanmeşe'ye paylaştırıldı. Halil Ataman ile kız kardeşi Sevinç Ataman arasında bir süre hisse paylaşımı nedeniyle sorunlar yaşandı. 


ŞİRKET ÇALIŞANINA SINIRSIZ YETKİ VEREN VEKALETNAMELER 

Bu süreç yaşanırken, Antalya 7'nci Noterliği'nde 1 Şubat, 12 ve 25 Mart 2013 tarihlerinde anne Leyla Ataman, Halil Ataman ve üç kız kardeşi adına üç ayrı vekaletname düzenlendi. İlk vekaletnamede şirket çalışanı Ali Ölmez'e, Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. adına Türkiye'deki tüm resmi ve özel bankalar, finans kurumlarından kredi kullanma yetkisi verildi. Bu yetkiyle Şekerbank'tan 11 milyon Euro ve 4 milyon Euro olmak üzere iki ayrı kredi çekildi. O dönem yaklaşık 36 milyon TL tutarına dek gelen bu kredinin yanı sıra, İşbankası'ndan da aynı vekaletnameyle 13 milyon TL kredi kullanıldı. 

Toplamda 49 milyon TL olarak iki ayrı bankadan kullanılan kredilerin yanı sıra, 25 Mart tarihli vekaletnameyle de fabrika çalışanı Mehmet Özen, Ataman ailesinin Çankaya'daki taşınmazlarını SGK borçlarına karşılık haciz, ipotek gibi her türlü işlemde kullanması yönünde yetkili kılındı. 


BANKA HACZİYLE HABERDAR OLDU 

Ailesiyle 2007'den sonra görüşmeyen Sevinç Ataman, annesi, iki kız kardeşi, erkek kardeşi ile Antalya 7'nci Noter Başkatibi Mehmet Sabırlı ve şirket çalışanı Ali Ölmez hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Sevinç Ataman, Antalya 7'nci Noterliği'nde hazırlanan üç vekaletnameyle ilgili şikayetinde, kendisi adına atılan imzaların sahte olduğunu öne sürdü. 

Sözkonusu vekaletnamelerden alacaklı bankadan borcun ödenmesine dair tebligat gelince haberdar olduğunu belirten Sevinç Ataman, 27 Eylül 2013 tarihli bu tebligata, 3 Ekim tarihinde 'herhangi bir borcu olmadığı, bankayla hiçbir şey imzalamadığı ve kredi kullanmadığı' yönünde noter aracılığıyla yanıt verdiğini anlattı. Ancak 24 Aralık günü İstanbul 10'uncu İcra Dairesi'nce haciz işlemi başlatıldığını belirten Sevinç Ataman, sonrasında da 17 Ocak 2014 tarihinde suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti. Bu arada alacaklı bankalar, Ataman ailesine ait mal varlıklarına ilişkin haciz işlemi başlattı. 


KRİMİNAL RAPORDA İMZALAR SAHTE ÇIKTI

 Ataman'ın suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü Antalya Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nce yapılan incelemede ise sözkonusu imzaların Sevinç Ataman ve Fatma Kızılırmak'ın elinden çıkmayıp, adları geçenlerin hakiki imzalarının model alınması suretiyle sahte olarak atıldığı belirtildi. Raporda, imzaların Fatma Kızılırmak ve Sevinç Ataman'ın elinden çıkmadığı açıklandı. 


YÖNETİCİ ASİSTANINDAN ŞOK İFADE

 Sahte imzalarla milyonlarca liralık kredi kullanıldığı yönündeki soruşturma kapsamında savcılık, şirkette yönetim kurulu asistanı olarak görev yapan A.Ö. adlı kadının ifadesini aldı. 

A.Ö. ifadesinde, "Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman o dönemlerde bana diğer yönetim kurulu üyeleri kardeşleri olmadığı zaman benim onların yerine imza atabileceğimi söyleyerek, bana verdiği talimat üzerine bazı belgeleri imzaladığım olmuştur. Halil Ataman'ın talimatı üzerine ben de bazı belgeleri kardeşleri olan diğer yönetim kurulu üyeleri adına imzalıyordum. Ancak bu konuda bana verilmiş herhangi bir yetki ya da vekalet yoktur. Özellikle şirket toplantılarında alınan kararlara ilişkin belgeleri imzaladığım olmuştur. Ancak noter vekaletnamesi gibi belgelere imza atıp atmadığımı tam hatırlamıyorum. Bana göstermiş olduğunuz vekaletleri ben de vekil eden bazı kişiler adına imzalamış olabilirim, imzalamamış da olabilirim" dedi. A.Ö., Sevinç Ataman ve diğer kardeşleri adına atılan imzaları kendisinin atmış olabileceğini de anlattı. 


KRİMİNAL İNCELEME YAPILACAK

 Emniyet'in kriminal incelemesinde vekaletnamelerde kullanılan imzaların sahte çıkması, yönetici asistanı A.Ö.'nün kardeşler adına imzalar attığı yönündeki ifadelerinin ardından savcılık, Antalya 7'nci Noterliği'nden A.Ö.'nün imza kayıtlarını talep etti. 1 ayı aşkın süre önce istenen ve hala gönderilmediği öğrenilen imza örnekleri üzerinden Emniyet Müdürlüğü'nde yeniden bir kriminal inceleme daha yapılacak. 


BİR BANKA VE SGK, KRİMİNAL RAPORU DİKKATE ALDI 

Tüm bu süreçte Ataman ailesi üyelerine ait mal varlıklarına iki banka tarafından uygulanan haciz işlemlerine ilişkin İş Bankası, Sevinç Ataman'a ait imzanın sahte olduğunun belirlenmesi üzerine haciz işlemlerini durdurdu. 

Aynı şekilde SGK alacaklarına karşı dava süreci tamamlanana kadar işlemleri durdurdu. Sevinç Ataman, Şekerbank'ın haciz işlemlerine karşılık ihtiyadi tedbir kararı aldırdı. 


KARDEŞLER DE REDDETTİ

 Savcılığın soruşturması kapsamında ifadeleri alınan Halil Ataman, imzanın kendisine ait olduğunu kabul ederken, Fatma Kızılırmak ve İnci Ataman Figanmeşe imzaların kendilerine ait olmadığı yönünde ifade verdi. Anne Leyla ataman ise kendisine ait olup olmadığını hatırlamadığını söyledi. 


İFLASI İSTENMİŞTİ 

Halka arz edildikten sonra içinde bulunduğu zor süreçten kurtarılması için 2013 yılında bir fon şirketine devredilen Ataç İnşaat için son aşamada alacaklılar iflas isterken, fon şirketi tarafından oluşturulan yönetim kurulu da iflas erteleme talebinde bulunmuştu.



Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön