29 / 12 / 2024

Ataköy sahilindeki Baruthane park mı olacak?

Ataköy sahilindeki Baruthane park mı olacak?

Ataköy sahilde inşaat yapılmayan tek bir alan kaldı; 564 ada 160 parsel. İçinde tarihi baruthane binalarının bulunduğu parsele dördü 72 metre, üçü 40, 25 ve 19 metrelik, toplam 7 blok inşa edilecekti.



Ataköy sahilde inşaat yapılmayan tek bir alan kaldı; 564 ada 160 parsel. İçinde tarihi baruthane binalarının bulunduğu parsele dördü 72 metre, üçü 40, 25 ve 19 metrelik, toplam 7 blok inşa edilecekti. Bakırköy Belediyesi Koruma Kurulu’nun kararı ile şantiyeyi mühürledi. Bakırköylüler en azından bu parselin park olarak ayrılmasını istiyor. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da fikri park olması yönünde. Ancak  TOKİ  buna yanaşmıyor.


EMSAL 3’E ÇIKTI

Bakırköy Zeytinlik mahallesi Ataköy sahilinde yer alan TOKİ mülkiyetindeki 59.799.89 metrekare yüzölçümlü 564 ada 160 parsel 19.08.2010 tarihinde ihale ile kiralandı. Çelebican İnşaat Otelcilik tarafından tescilli tarihi yapıların aslına uygun restorasyonu ile tescilli anıt ağaçların korunması ve yıllık 6 milyon lira bedel karşılığında 49 yıllığına kiralandı. Tarihi baruthane kulesi ve binalar İstanbul’un adeta simgesi niteliğinde. Ancak bunların ortasına dördü 72 metre, üçü 40, 25 ve 19 metrelik, toplam 7 bloktan oluşan Blumar isimli proje yapıldı. Toplam 200 bin metrekare kapalı inşaat yapılacak böylelikle emsal 3’ü bile geçecekti. Tarihi binalarda ucube gibi araya sıkışacaktı.


HÜLLE ÜZERİNE HÜLLE YAPILDI

İçindeki tarihi eserlere rağmen proje Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na sorulmadan onaylandı. Kurul bu duruma itiraz edince, şirket 4Nolu Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin aldıklarını ileri sürdü. Arazi içindeki tek bir anıt ağaç gerekçe gösterildi. Çünkü hem tarihi eser hem de anıt ağaç olduğunda son söz Tabiat Varlıkları Kurulu’na bırakılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı çalışan Tabiat Varlıkları Kurulu da projeyi tereddütsüz onayladı. Ancak İstanbul 1 Nolu Koruma Kurulu diretince Bakırköy Belediyesi inşaat alanını mühürledi. Şirket Tabiat Varlıklarından inşaat onayının alındığını göstererek mahkemeye gitti. Mahkeme şirketi haklı bulup mührü söktürdü. Kısa süre sonra Tabiat Varlıkları Komisyonu yaptığı hatanın farkına vardı ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun izni olmadan inşaata başlanılamayacağını belirterek daha önce verdiği onayı geri çekti. Bakırköy Belediyesi de inşaatı bir kez daha mühürledi. Blumar projesi henüz başlamadan, arazi de hafriyat bile yapamadan durdu.


TOPBAŞ DA PARK İSTİYOR

Şimdi Ataköylüler bu projenin tamamen rafa kaldırılmasını ve en azından sahil alanında nefes alacakları bir park yapılmasını istiyor. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da aynı düşüncede. Konu İBB meclisinde de AKP’li meclis üyelerince gündeme getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da buranın park yapılmasını istediği ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’nin buna yanaşmadığı ortaya çıktı. TOKİ 2010 yılından bu yana araziden toplam 30 milyon lira kira bedeli aldı. Belli ki bunu geri vermek istemiyor. Oysa Ataköy sahilden TOKİ milyar liralar kazandı.


Ataköy’de tüm sahil şeridi yağmalandı. Hatta deniz doldurularak tamamen beton yığını bir hal aldı. En azından 60 bin metrekare bu alan parka çevrilmeli. Hem yeni yapılaşmanın getirdiği yoğunluk hem de o bölgede yaşayanların nefes alacakları, denizle buluşacakları bir alan oluşturulmalı. İçindeki tarihi yapılar restore edilerek kültür sanat etkinliklerinin de yapılacağı muazzam bir fırsat ele geçti. En son yan parselde yapılan Ataköy Yalı Marine ile ilgili Danıştay arazi satışının bile iptalini istemişken, buranın ihalesi ile ilgili de yargı benzer karar verecek. Lakin Yalı Marine’de inşaatlar bitti ve geri dönüşü oldukça zor bir hukuk karmaşası oluştu.


Baruthanede de yeni bir kaos yaşamamak için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlı TOKİ’ye çağrıda bulunuyoruz ‘’Baruthane yapılarının bulunduğu arsayı park yapın, hem tarihi eserleri kurtarın hem de İstanbul güzel bir parka kavuşsun!’’


Radikal


Geri Dön