28 / 04 / 2024

Ataköy sahilindeki Baruthane için 4'üncü ihale açılıyor

Ataköy sahilindeki Baruthane için 4'üncü ihale açılıyor

Ataköy sahilindeki Baruthane için 4'üncü defa ihale açılıyor. TOKÎ kiralamakta kararlı, Ataköylüler ise direnmekte... Bakalım bu işin sonu nereye varacak



 ATAKÖY sahilinde içinde tarihi Baruthane'nin de bulunduğu razi, neredeyse kentin en tartışmalı ve en karmaşık konusu haline geldi. TOKÎ, araziyi kiraya verip imara açmak için ihaleye çıktı. Ancak içinde tarihi eser bulunduğu için mahkeme tarafından ihale iptal edildi. Bu arada Ataköy sakinleri eyleme geçti.

İhalenin metrekare değerlerini değiştiren TOKÎ, ikinci kez ihaleye çıktı. Ancak katılımcı tek olunca, ihale iptal edildi. Ataköylüler yine eylem yaptı.

AYNI KISIR DÖNGÜ

Sonra ne mi oldu? TOKÎ üçüncü ihaleyi de yaptı, yine tek firma katıldı, yine iptal edildi. Ataköylüler de eylemlerine devam etti.

TOKÎ'nin dördüncü kez ihale karan almasıyla bu kısır döngünün devam edeceği anlaşılıyor. 12 Temmuz'da yine ihale var. Tabi ki Ataköy sakinlerinin de direnişi. Böylesine değerli bir araziye firmaların ilgi göstermemesi durumun karmaşıklığından kaynaklanıyor. Yine mahkemelik olan arazinin yeni bir iptal durumunda ihaleyi alanın da basma dert olacağı kesin. Üstelik sorunlar bununla da sınırlı değil.

Koruma Kurulu'nun belirlediği 76 anıt ağaç var. Bunların taşınacağı söyleniyor ama yerinde kalması için ciddi bir ısrar var. Bitmedi, geçtiğimiz ay Baruthane arazisinde arkeolojik kazı yapılmasına karar verildi. Yani bir yandan turizm amaçlı tesis inşaatı, diğer yandan arkeolojik kazı. Nasıl olacak?

ORGANİZE DİRENİŞLER

Bölge sakinlerine gelince. Tabiri caizse, "mektep görmüş, bilgili, kültürlü" kesimin yaşadığı Ataköy, kimsenin beklemediği bir direnç gösteriyor. Sadece organize eylem yapıp dava açmakla kalmıyorlar, kamuoyu oluşturmak için de ciddi çalışmalarda bulunuyorlar. Uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla temas halindeler, îç hukuk yollarının tükenmesi halinde, bu konuda tecrübeli avukatları devreye sokarak AÎHM'e gideceklerini bile açıkladılar.

Durum bu. Böylesine karmaşık şartlar içinde 12 Temmuz'da dördüncü ihale yapılacak. Bakalım neler yaşayacağız...
Habertürk

 


Geri Dön