17 / 05 / 2024

Ataköy sakinleri sahil şeridindeki yoğun yapılaşmaya karşı dava açtı!

Ataköy sakinleri sahil şeridindeki yoğun yapılaşmaya karşı dava açtı!

İstanbul Ataköy sakinleri sahil şeridine yapılacak olan rezidanslar hakkında; "Burada projeler biterse 17'ye yakın blok yapılacak. Sahilimiz, yeşilimiz, manzaramız, rüzgârımız yani her şeyimiz gidiyor" diyerek konuştu..



Planlı yapılaşmaya örnek olacak şekilde tasarlanan Ataköy'de sahil şeridinin yoğun yapılaşmayla birlikte özelliğini yitireceğini düşünen mahalle sakinleri, "Burada projeler biterse 17'ye yakın blok yapılacak. Sahilimiz, yeşilimiz, manzaramız, rüzgârımız yani' her şeyimiz gidiyor." diyor. 


Ataköy 1. Kısım Güzelleştirme Derneği, arsa sahibi şirketin kendi uygulama projelerinde imar koşullarını da belirlemesinin yanlış olduğunu belirtiyor. Ataköy sahilinde yapılaşmaya açılan alanda zemin risk taşıyor. 

Kıyı kenar çizgisinden sonra alüvyonla doldurulmuş alanda yapılaşma için belli imar sınırlamalan var. Ataköy Güzelleştirme Derneği üyesi mimar Deniz Kayabay, "Bu bölge imar planlarında turizm tesis alanı olarak geçiyor. Dolayısıyla sadece turizme yönelik tesis yapılabilir. Ancak bu bölgede firmalar apart otel adı altında rezidans yani konut yapıyor. İmar planlannda toplam inşaat alanı konut yapılırken yanya düşer. Bu bölgede turizm alanının yapılaşma koşullan kullanılarak fazladan konut yapılıp satılmış oluyor." dedi. 


Ataköy sahilinde imara açılacak alanda üç büyük parsel bulunuyor. Bunlardan ilki Ataköy Konaklan'nın yanından başlayıp yeni yapılacak 'bir otel binası ve rezidansa' kadar olan alan. İnşaatın başlamadığı bu alanda 4 blok apart otel yapılacağı iddia ediliyor. 


İmara açılan ikinci parsel ise tarihi baruthane binalarının olduğu alan. Bu parselin 30-40 dönümlük bir parçası bölünerek ayn bir parsel olarak ayrıldı. Yabana ortaklı bir firma tarafından satın alınan bu alanın arka blokunda rezidans olarak inşaat çalışmaları başlamış durumda. 435 metrekare civarındaki bu dairelerin fiyatı 2,6 milyon Euro. 

Bu inşaatın kaba inşaatı bitti, ince işleri devam ediyor. Ayrılan parselin kalan kısmı ise tarihi banıthane binalarının içinde olduğu alan. Burası da hasılat paylaşımıyla bir özel şirkete verilmiş durumda. 4 blok yapılacak bu sahada şantiye binaları kurulmaya başladı. 


Alandaki üçüncü büyük parsel de bir özel şirket ortaklığına yine hasılat paylaşımı yoluyla verilmiş. Hasılat paylaşımında şirket, binaları yapıp satıyor ve geliri arsanın sahibi olan şirketle paylaşıyor. Bu alanda 5 tane yüksek katlı binanın yapımı başladı. Bu alandaki projenin metrekare fiyatının yaklaşık 26 bin lira olduğu ifade ediliyor. 

Ataköy sahilindeki imar koşullan hakkında bilgi veren Mimar Deniz Kayabay şu açıklamada bulundu: "Yeni projelerle, Ataköy sahilinde izin verilen inşaat miktarının üç katı kadar yapılaşma olacak. 


Buradaki imar koşullarına göre 50 bin metrekare civannda olan bir sahada toplam inşaat alanı 100 bin metrekare olmalıyken burada 225 bin metrekare inşaat için ruhsat verilmiş. Yapılacak binalar 70 metre yüksekliğinde, ortalama 24 kat olacak. Binalar bittiğinde 17'ye yakın blok olacak ve 1 milyon metrekareye yakın oturma alanı ortaya çıkacak. Bu, Ataköy'deki yapılaşmanın toplamından daha fazla. 


Ataköy'ün onda biri kadar araziye Ataköy'ün toplamı kadar inşaat yapılacak. Burasının yoğunluğu düşük olmalı, Ataköy gibi olmalı." Ataköylüler, İstanbul'da planlı yapılaşmaya örnek olan semtteki yoğun yapılaşmaya karsı dava açtı. 



Zaman



Geri Dön