28 / 04 / 2024

Ataşehir Düştepe Oyun Müzesi'ne müftülük alanı yapılmayacak!

Ataşehir Düştepe Oyun Müzesi'ne müftülük alanı yapılmayacak!

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Sunay Akın’ı arayarak Ataşehir Mimar Sinan Parkı’ndaki Oyun Müzesi’nin müftülük alanı yapılmasından haberleri olmadığını belirtti.



İstanbul Ataşehir’deki Mimar Sinan Parkı’nda yer alan Düştepe Oyun Müzesi’nin bulunduğu alanın bakanlık tarafından sessiz sedasız müftülük alanı yapılmasını duyurmamız ardından tepkiler çığ gibi büyüdü. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri yazar-şair Sunay Akın’ı aradı. Akın, yetkililerin kendisine [Haber görseli]“Bizim konudan haberimiz yok. Biz cami bahçelerine çocuklar için oyun parkları kurmak istiyoruz. Gerekirse bodrumda çalışırız” ifadelerini kullandığını söyledi. Ataşehir Belediyesi’nin ise İBB’nin ilçe belediyesine ait park alanını mülkiyet oluşturacak şekilde karar alma yetkisinin olmadığını belirterek açtığı dava sürüyor. Akın şimdi dava sürecinin de beklendiğini belirterek “Çocuklara adil davranacak bir hâkim arıyoruz” dedi.


Küratörlüğünü Sunay Akın’ın yaptığı Ataşehir Mimar Sinan Parkı’ndaki Düştepe Oyun Müzesi’nin alanının sessiz sedasız ilçe müftülük alanı olduğunu 6 Temmuz tarihli gazetemizin 1. sayfasından duyurmuştuk. Ataşehir Finans Merkezi’nin hemen sınırında yer alan parktaki müze alanı önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi kurum alanı ilan edildi. Ataşehir Belediyesi bu karara ilçeye ait park alanı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Hukuki süreç devam ederken Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan ilçe belediyeye 17 Temmuz’da müzenin boşaltılmasına ilişkin bir tebligat gönderildi. Ataşehir Belediyesi boşaltma kararına itiraz ederek İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma ve kararın iptali talebiyle dava açtı. Müzeye boşaltılması için verilen süre de 2 Temmuz’da dolmuştu.



Cumhuriyet




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul Ataşehir’deki Mimar Sinan Parkı’nda yer alan Düştepe Oyun Müzesi’nin bulunduğu alanın müftülüğe tahsis edilmesi kararının sosyal medyada tepki çekmesi üzerine Diyanet açıklama yaptı, oyun müzesinin çocuklara hizmet sunmasını istediklerini bildirdi. 


Olayın gündeme gelmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Düştepe Oyun Müzesi’nin Küratörlüğünü yapan Sunay Akın ile iletişime geçti. Sunay Akın, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisine, “Oyun müzesinin çocuklara hizmet sunmasını istedikleri” yönünde açıklama yaptığını duyurdu.


Sunay Akın durumu sosyal medyada şu sözlerle duyurdu: “Merhaba.. Bugün, Ataşehir Belediyesi’nin talebi üzerine çocukların aileleriyle birlikte nitelikli zaman geçirmelerine, oynamalarına yönelik Oyun Müzesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Ataşehir Müftülüğü’ne verildiğine dair haberler çıktı..


Öncelikle şu bilgi kirliliğini önlemeliyiz: Söz konusu müze Göztepe’de kendime ait tarihi köşkte kurduğum İstanbul Oyuncak Müzesi değil, Ataşehir Belediyesi bünyesindeki, Mimar Sinan Parkı’nda bulunan Düştepe Oyun Müzesi’dir.. Sosyal medyada duyarlı insanların tepkisiyle konu gündemde ilk sıralarda yer aldı.. Çocuğun oyun dünyasına, müzeciliğe ve parka sahip çıkan, tepkisini dile getiren herkese çok teşekkür ediyor ve mutluluğumu iletiyorum.. İnsana olan inancım kat be kat arttı bugün..


Sizlerin oluşturduğu duyarlık sonucunda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aradılar ve haberi bugün duyduklarını, müftülüğün yer yoksa bodrum katta çalışacağını, oyun müzesinin çocuklara hizmet sunmasını istediklerini bildirildiler.. Ayrıca, resmi tatil biter bitmez bu yönde açıklama yapılacağı söylendi. 


Konunun asıl muhatabı olan İBB’nin kararını durdurma yönünde Ataşehir Belediyesi mahkemeye başvurdu.. Durum şimdilik bu.. Gelişmeleri ilerleyen günlerde sizlere duyuracağım.. Tek amacı çocukların aileleriyle birlikte oyunlar oynayacağı, oyunun tarihinin sergilendiği ve toplumu bilgilendirmek olan Düştepe Oyun Müzesi’ne desteğiniz için bir kez daha teşekkür ediyorum.. Saygılarımla..”



Evrensel





Bu haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




İstanbul Ataşehir'deki Mimar Sinan Parkı'nda yer alan Düştepe Oyun Müzesi'nin müftülüğe tahsis edilmesi kararı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı müzenin kurucusu Sunay Akın'ı aradı. Sunay Akın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kendisine, "Oyun Müzesi'nin çocuklara hizmet sunmasını istedikleri" yönünde açıklama yaptığını duyurdu. Oyun Müzesi'nin binasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ataşehir Müftülüğü'ne vermişti. Sunay Akın, telefonla arayan Dinayet görevlisinin resmi tatil biter bitmez açıklama yapacaklarını söylediğini aktardı. Yetkili Akın'a, gerekirse müftülüğün bodrum katını kullanabileceğini söyledi.



Meydan



Haber Bursa Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Sunay Akın’ın kurduğu Ataşehir’deki Mimar Sinan Parkı içinde yer alan Düştepe Oyun Müzesi’nin bulunduğu bina, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe müftülüğüne tahsis edildi. Müzenin boşaltılması için tebligat gönderilirken, Sunay Akın duruma Twitter hesabından isyan etti.


Akın, kararın basına yansıması üzerine şunları yazdı: “Ataşehir’de kurduğum Düştepe Oyun Müzesi, Mimar Sinan Parkı’ndadır. Müftülük bir binada hizmet verebilir ama çocuklar odaya kapatılamaz! Parktaki üç barakadan ikisi oyun müzesinin, biri müftülüğün. Müftülük daha geniş bir binaya taşınabilir. Park çocukların oyun alanıdır! Yeni Mimar Sinan’lar yetişsin istiyorsak, çocuklar için kurulan Mimar Sinan Parkı’ndaki Düştepe Oyun Müzesi’ne sahip çıkmalı, korumalıyız! Oyun oynadığı her gün çocuğun bayramıdır.”


Akın, müftülüğe verilmek istenen oyun müzesinin fotoğraflarını paylaşarak, kararın geri çekilmesini istedi.



Bursa Haber



Haber Birgün Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



İstanbul Ataşehir Belediyesi’ne ait, Yazar Sunay Akın tarafından kurulan Düştepe Oyun Müzesi’nin bulunduğu binalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) aldığı encümen kararı ile bir gecede mülkiyet değiştirdi.


17 Haziran’da İstanbul Valiliği Defterdarlık Anadolu Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığı, Ataşehir Belediye Başkanlığı’na bir yazı yollayarak, “Ataşehir İlçesi Küçükbakkalköy Mahallesi’nde bulunan 7 milyon 51 bin 67 metrekare yüzölçümlü taşınmazın tamamının Maliye Hazinesi’ne kayıtlı olduğunu” bildirdi.


Yazı da söz konusu arsanın “Resmi Kurum Alanı, İlçe Müftülüğü Alanı” olduğu belirtilerek, “İşgaliniz altındaki söz konusu taşınmazı, bu yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kendiliğinden boşaltmanızı, belirtilen süre içinde buna uyulmadığı takdirde, 2886 sayılı yasanın 75. maddesine göre tahliyeniz yoluna gidileceği hususunu tebliğen arz ederim” dendi.


İçerisinde, 150 yıllık satranç takımı, Victorya dönemi küp oyunları, 100 yıllık ilk taş ev inşa oyunu ile ilk uzay oyunlarının yanı sıra yüzlerce oyunun yer aldığı Düştepe Oyun Müzesi’nin 15 gün içinde tahliyesinin istendiği yazı Şeker Bayramı’ndan bir hafta önce Ataşehir Belediyesi’ne ulaştı. Belediyeyse yürütmeye durdurma talebi ile İstanbul 9’uncu İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Müze çocukların elinden alınmak isteniyor

Olayın hukuki boyutunun yanında bir de sosyal boyutu olduğunun altını çizen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:


“Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesine ait park alanını mülkiyet oluşturacak şekilde karar almıştır. Böyle bir yetkisi yoktur. Bakanlığın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararları, imar planları acısından hem de parselasyon açısından imar hukukuna aykırıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendisine verilmeyen, gerçekte ilçe belediyesine ait olan ifraz tevhid işlemi ile bu alanı park alanından müftülük alanına dönüştürülmesine onay vermektedir. Büyükşehir Belediyesi yasa ile ilçe belediyesine verilen yetkiyi gasp etmiştir. Hukuka aykırı biçimde kendisi kullanmıştır. Kamunun parası ile çocuklar için yapılmış, park içindeki müzeyi, çocukların elinden almaya çalışıyorlar. Biz tüm yasal haklarımızı kullanarak bu işlemi durdurma kararındayız.”

Diyanet: Müftülük bodruma taşınabilir

Yazar Sunay Akın, Ataşehir Müftülüğü’ne tahsis edileceği gerekçesiyle boşaltılması istenen Düştepe Oyun Müzesi’yle ilgili kendisine ulaşan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oyun müzesinin korunması yönünde karar aldığını duyurdu.


Akın, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Sizlerin oluşturduğu duyarlık sonucunda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aradılar ve haberi bugün duyduklarını, müftülüğün yer yoksa bodrum katta çalışacağını, oyun müzesinin çocuklara hizmet sunmasını istediklerini bildirdiler.. Ayrıca, resmi tatil biter bitmez bu yönde açıklama yapılacağı söylendi” dedi.


Birgün


Geri Dön