28 / 04 / 2024

Ataşehir finans merkezi oluyor, kiralar artıyor!

Ataşehir finans merkezi oluyor, kiralar artıyor!

Son yıllarca gayrimenkul şirketlerinin gözde bölgeleri arasına giren Ataşehir, finans merkezi olma yolunda ilerliyor. Bölgede faaliyet gösteren Retürk Vizyon Acentesi Broker'ı Oğuz Ural, "Bölge cazibe merkezi olmasının yanı sıra finans merkezi olmaya çok



Ataşehir'e Vakıf Bank ve Halk Bankası'nın merkezleri de kurulacak. Yatırımcıların da bunu bilmesi sebebiyle odak noktası olmuş durumda. Fiyatların yükselmesine de sebep oluyor. Kiralar son 6 ay içinde yüzde 10-15'lik artış yaşadı. Bir çok şirketin de merkezlerini buraya taşıma planları yaptıkları duyumlarım alıyoruz" dedi.

90'lı yıllarda duyuldu

"1990'lı yılların başlarında Emlak Bankası'nın iştirakiyle Ataşehir adı sıkça duyulmaya başlandı. Türkiye'nin ilk Uydu Kent Projesi olarak başlanan proje daha sonra adından çokça söz ettirmeye başladı. Günümüzde ise TOKİ'nin iştirakiyle başta olmak üzere Ağaoğlu, Varyap, Teknik Yapı, Dündar inşaat ve Emay inşaat gibi sektöre yön veren firmaların yatırım alam olması bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. Ulaşımdaki kolaylık nedeniyle üst gelir grubunun yaşam alanı haline gelmesi büyük bir etken. Öncelikle hastanelerin yoğunlukta olması ve her kesime hitap eden alışveriş merkezlerinin adım başı alana yayılması ve en önemlisi her projenin kat kat prim yapması cazibesine artı değer katmasının başlıca sebebi. Mümkün olduğu kadar yeşil alana önem vermesi sebebiyle bölgeye ayrı bir göz zevkini aşılıyor."

Prim yapıyor

Tüketicilerin bölgedeki yatırımının başlıca sebebi yatırım yaptığı gayrimenkulun değer yapacağını bilmesi olduğunu söyleyen. Ural, şunları söyledi: "Çünkü her yıl üzerine katarak prim yapıyor. Batı Ataşehir ve Doğu Ataşehir olmak üzere ikiye ayrılan bölgede tabiki yatırım da bu iki bölgeye göre değişiyor. Örneğin Batı Ataşehir'de 2+1 dairenin ortalama fiyatları 500 bin liraya kadar çıkarken Doğu Ataşehir Bölgesi'nde bu fiyatlar 280-300 bin liralardan alıcı buluyor. Batı Ataşehir'de gelir seviyesi en üst seviyede olan yatırımcıların olması nedeniyle bu bölgede inşaat firmalarının yarışır halde proje savaşının başlıca sebebi. Projelerin yoğun şekilde olması ve her başlanan projenin kısa süre içerisinde bitmesi yoğun ilginin de nedeni. Doğu Ataşehir bölgesinde ise yapıların 10-15 yıllık olması sebebiyle fiyatlar Batı Ataşehir'e göre yan yarıya oranla düşüyor. Buna karşın her iki bölgede de yarımlar her gün cazip durumda."

Geleceğin finans merkezi olabilir

Ataşehir bölgesinin plazalar bölgesi olduğu için ticari gayrimenkullerde de ilgi gördüğünü belirten Oğuz Ural, "Bölgede bir çok kaliteli ofis projesi bulunuyor. Bundan dolayı önümüzdeki dönemde cazibe merkezinin olmasının yanı sıra finans merkezi olması da muhtemel. Ataşehir'e Vakıf Bank ve Halk Bankası'nın merkezleri de kurulacak. Yatırımcıların da bunu bilmesi sebebiyle odak noktası olmuş durumda. Bir çok şirketin de merkezlerini buraya taşıma planları yaptıkları duyumlarım alıyoruz" dedi.

Hayat şartları alımları etkiliyor

Değişen hayat şartlarının gayrimenkul alımlarım etkilediğini söyleyen Retürk Vizyon Acentesi Broker'ı Oğuz Ural, "İnsanlar bu nedenle konut alımına sıcak bakmıyor. Parasını yastık altında tutmayı daha uygun görüyor. Bu nedenle de sektörde alımlar geçtiğimiz yıllara nazaran daha da azaldı. Kredi faizlerinin düşük olması bile bu durumu etkilemeye yetmiyor. Bankalar adeta yarış halinde. Genel seçimlerden sonra bir patlamanın olması bekleniyor. Okulların kapanmasıyla beraber bu etkinin hızla büyümesini bekliyoruz" dedi.
Hürriyet


Geri Dön