29 / 04 / 2024

Ataşehir hayvan barınağının akıbeti belli oldu!

Ataşehir hayvan barınağının akıbeti belli oldu!

Ataşehir Belediyesi, Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı için 2 ay içinde ihaleye çıkacak. Barınak yıl sonunda açılacak. Peki, Ümraniye’de kalan ve mülkiyeti Kadıköy Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Barınağı’nda son durum ne? İşte cevabı…



Ataşehir hayvan barınağının akıbeti belli oldu!


Ataşehir Belediyesi, 8 bin metrekare alan üzerine Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı projesi için düğmeye basıyor. 


Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt’un Emlakkulisi.com’a yaptığı açıklamada Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı için maliyet ve avan proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından iki ay içinde ihaleye çıkılacağını ve projenin 2014 yılının son aylarına doğru tamamlanarak hizmete açılacağını söyledi. 



Ataşehir Ferhatpaşa barınağının yazışma tarihçesi!


Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı için yapılan yazışmaların tarihçesini özetleyen Bozkurt, 17 Aralık 2009’da Çevre ve Orman Bakanlığı’na gönderilen bir yazıyla barınak yapılmak üzere sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için yer tahsis edilmesinin istediklerini ancak cevap alamadıklarını söyledi. 


Ataşehir İlçesi sınırları içinde yer alan Ferhatpaşa Mahallesi’ndeki 6546 ve 6547 parseller üzerinde bulunan 52 dönümlük alan için İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı’na yazı yazdıklarını belirten Bozkurt, “Milli Emlak ve Hazine'ye ait alanların 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. Maddesi'ne göre bedelsiz olarak devrini istedik. Milli Emlak, 02 Ağustos 2010 tarihinde “52 dönümlük alanın ne kadarını istiyorsunuz?” diye sordu, “Hepsini istiyoruz” dedik. 24 Ocak 2011 tarihinde verdikleri cevapta “Bu alanın 33 dönümü yeşil alan, kalanı 17 dönüm kentsel dönüşüm alanı. 52 dönümlük alan çok dediler. Biz de 17 dönümlük alanı talep ettik. Sözlü görüşmelerde alan Ataşehir Belediyesi’ne devredilmek üzereyken Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne tekrar danıştılar. Bu süreçte alanın tapusunun Sancaktepe tapudan Ataşehir tapusuna geçmesini sağladık” diye konuştu.


Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 24 Haziran 2011 tarihinde gelen cevapta “6546 parsel numaralı taşınmazın gerek kent merkezinde yer alması, gerekse yüzölçümü gözönünde bulundurulduğundan istenilen amaçta kullanılmak üzere tahsisinin rasyonel olmayacağı, taşınmazın daha farklı şekilde kulanım ve değerlendirme imkanlarının söz konusu olabileceği öngörüldüğünden dolayı istenilen amaçla kullanılmak üzere tahsisi Bakanlığımızca uygun görülmemiştir” denildiğini belirten Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Bozkurt, “Burada toplu yerleşim yeri yok;  8 Mayıs 2013'te kentsel hizmet alanını kamulaştırmak için mahkemeye başvurduk. Kamulaştırma için başvurduğumuz süre içinde bu 6546, 6547 ve 6548 parseller İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kurban satış ve kesim yeri olarak tahsis edildi” dedi. 



Barınak alanı kaça mal oldu?


İstanbul Anadolu 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 16 Temmuz 2013’te, 6546 parsel’in belediye hizmetleri ve sokak hayvanlarının rehabilitasyon merkezi olarak kayıt ve tesciline karar verdiğini söyleyen Bozkurt, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu tarihte buraya kurban satış ve kesim yeri yapıyordu. Bu sebeple kurulan tesis nedeniyle kot farkından dolayı 17 dönümlük alan tıraşlandı ve 12-13 dönümlük bir alan olarak kaldı” şeklinde konuştu.


Hayvan barınağı için 17 dönümlük alanın kamulaştırma yoluyla bedelsiz devretme olmadığını açıklayan Bozkurt, alanın tapusunun 19 Mart 2014’te 20 milyon 531 bin 376 TL verilerek satın alındığını ifade etti. 


Ferhatpaşa’daki alanın kamulaştırılması için başvurduklarında bölgenin  TOKİ  tarafından Gecekondu Önleme Alanı ilan edildiğini ancak TOKİ’den 22 Nisan 2014 tarihinde gelen yazıyla alanın Gecekondu Önleme Alanı’ndan çıkarıldığını söyleyen Bozkurt, Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı için tüm engellerin bu yazı ile ortadan kalktığını söyledi. 



Ferhatpaşa barınağı ne zaman tamamlanacak?


Ataşehir Belediyesi’nin Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı için maliyet ve avan proje çalışmalarına başladığını dile getiren Bozkurt, “Önümüzdeki 2 ay içinde ihaleye çıkarıp, barınak projemizi yılın sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.



Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı’nda neler olacak?


8 bin metrekare alan üzerinde yer alacak olan Ferhatpaşa Can Dostum Hayvan Barınağı’nda ameliyathane, misafirhane, veteriner hekim odası, tekniker odası, kafeterya, hayvan barındırma odaları, yeşil alanlar, hayvan gezi alanları, hayvan güneşlenme ve dinlenme alanları bulunacak.



Ümraniye’deki geçici hayvan barınağında son durum ne?


Ataşehir’in 2009’da Kadıköy’den ayrılması ve ilçe sınırlarının yeniden çizilmesinden sonra Ümraniye sınırlarında kalan Geçici Hayvan Barınağı’nın mülkiyeti Kadıköy Belediyesi'ne ait. Ümraniye Belediyesi, barınağı tahliye etmek istiyor ancak barınaktaki 1200 kedi ve köpek için yeni yer bulunamadığı için hayvanların naklini sağlayamıyor.


Geri Dön