29 / 04 / 2024

Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!

Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!

Ataşehir Şerifali Çiftliği bölgesindeki İmar İskan Blokları'nın Ataşehir Belediyesi ve Emlak Konut GYO eliyle dönüşecek. Ancak blok sakinlerinin Ataşehir Belediyesi'ne itirazları var: Bilgi - belge sunulmadı!..




Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!


Ataşehir İmar İskan Blokları'nda uygulanacak kentsel dönüşüm tüm detayları ile Türkiye'nin bir numaralı emlak sitesi www.emlakkulisi.com da yayımlanmıştı... Haberde yer alan bir detay, "Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin 05 Şubat 2014’te hak sahiplerine ulaştıracağı mektup" İmar İskan Blokları hak sahiplerini, blok sakinlerini harekete geçirdi. 


İmar İskan Blokları sakinlerince kurulan Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; Ataşehir Belediyesi'nin kendilerini bilgilendirilmediği iddiasıyla bugün (18 Mart 2014) tarihli bir basın açıklaması yayınladı. 



Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!


İşte o basın açıklaması ve Ataşehir İmar İskan Blokları hak sahiplerinin isyanı;


"İstanbul İli Ataşehir İlçesi Yenişehir Mahallesi Şerifali Çiftliği bölgesindeki yaklaşık 40 hektarlık alan, 1969 yılında çıkartılan 775 sayılı yasaya uygun olarak  gecekondu önleme alanı ilan edilmiştir. Gecekondulaşmayı önlemek; kentin planlı ve sağlıklı gelişmesini  sağlamak ve özellikle gecekondu bölgelerinden tasfiye edilecek olan  ve konutsuz yurttaşlara konut sağlamak üzere. Bayındırlık ve iskan Bakanlığı’nca 1250 konut (5 katlı 10 ar daireli 125 Blok sosyal mesken) yaptırılarak hak sahiplerine dağıtılmıştır. Sonradan 40 konut kooperatif tarafından yaptırılmıştır. Konutlardan 200 ad. TCK 17.Bölge Md.ne Lojman olarak tahsis edilmiştir. Toplam 1290 konuttan lojman dışında kalan 1050 konut tapuları mevcut olup kat malikleri adına kayıtlıdır..


Yeni  Çamlıca Mahalle (eski) Muhtarı (daha sonra Ataşehir Belediye Başk.Yrd. görevinde bulunan Erol Dolu) imzalı muhtarlık mührü  taşıyan “İmar İskan Blokları Mülkiyet Sahiplerinin Dikkatine” başlıklı; 


“1999 depreminden sonra yapılan çalışma sonucu binalarımızın depreme karşı dayanıksız olduğu hasar tespit raporlarıyla ortaya çıkmıştır. Küçük ve sağlıksız olan binalarımızın yıkılıp tekrar yapılmasıyla ilgili muhtarlığımız tarafından çalışma başlatılmıştır.  TOKİ  ile yapılan görüşmeler sonucunda , yeni plan yapılarak binalarımızın yıkılarak tekrar yapılması kararı alınmış ve çalışmalar hızla devam etmekle birlikte son aşamaya gelinmiştir…” yazan duyurular 2008 yılı başlarında blokların kapılarına asılmıştır.



Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!



TOKİ’ye 30.06.2008 tarih 30168 evrak kayıt nolu dilekçe ile başvuruda bulunarak, 


“….Şerifali Çiftliği Gecekondu Önleme Bölgesinde yer alan İmar ve İskan Bloklarının depreme karşı dayanıksız olduğu, bu yapıların yıkılarak yenilenmesi hususunda muhtelif inşaat şirketlerinin, idareniz ile anlaştıklarını beyen etmek suretiyle, daire sahipleriyle inşaat yapım sözleşmesi yapılması doğrultusunda, kat maliklerinin tasarruf haklarını ve iradelerini devraldıkları ve o bölgede yaşayan kat malikleriyle toplantılar yapılarak taahhütlerde bulundukları, İdarenizin bu duruma karşın bölgede yaşayan kat malikleriyle veya kat maliklerinin hukuki temsilcileri ile görüşerek,bölgede oluşan kent rantını kamusal bakış açısıyla kat maliklerinin ve kamunun lehine çevirebilecek bir çözümün bulunması…..bilgilendirme yapılması….” talep edilmiştir.


TOKİ 09.06.2008 tarih 29087 sayılı cevap yazısında,  “…..hem kamu yararı bakımından hem de ilerde doğabilecek hukuki problemleri engellemek açısından; Ataşehir Belediye Başkanlığının kurulmasını müteakiben Sosyal konutların bulunduğu alan ve çevresini kapsayan takriben 35-40 hektarlık alanda Kentsel Yenileme (Dönüşüm) Projesinin uygulanmasının düşünülmekte olduğu hususu…” belirtilmiştir.


TOKİ tarafından 02.07.2009 tarihli Kamulaştırma Kararı onayı alınmış ve  kamulaştırma kararı fotokopileri İmar İskan bloklarının giriş kapılarına asılmıştır.


Kat malikleri kendi aralarında organize olarak, 02 Ağustos 2009 tarihinde 500’ü aşkın katılımla bilgilendirme toplantısı düzenlemiştir.



Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!



Ataşehir Belediye Başkanı Sayın Battal İLGEZDİ; Gazete Ataşehir’e (Eylül 2009, 44 sayılı baskısı), “…burası depreme karşı dayanıklı olmayan binaların bulunduğu bir yer. Üniversitenin hasarlı raporu var…” açıklaması yapmıştır.


Kamulaştırma kararı, mülk sahiplerinin haklarını aramaya yönelik iradelerini baskı altına almaya zorlamak için kullanılmıştır. Bu nedenle bölge halkı tarafından, kararın iptali talebiyle TOKİ’ye karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde davalar açılmıştır. 


TOKİ tarafından davalara karşı verilen cevaplarda “TOKİ ile Ataşehir Belediye Başkanlığı arasında 08.09.2009 arasında İstanbul Ataşehir Şerifali Kentsel Yenileme Projesine İlişkin Ön Protokol imzalandığı” belirtilmiştir.  

Sayın Battal İLGEZDİ,  13 Nisan 2010 tarihinde mahallemizde düzenlediği toplantıda;   “kabul etmeyeceğimiz protokole imza atmayacağını” söylemişti!



Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri isyanda!



Daha sonraki süreçte Ataşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ’ye Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bölge halkı tarafından dilekçeler verilmiştir. Anılan dilekçelerle, öncelikle bölgenin Kentsel Yenileme Alanı ilan edilip edilmediği, Kentsel Yenileme Alanı İlan Edildiyse bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi talep edilmiştir. Dilekçelere verilen cevaplarda bölgenin 1969 yılında Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edildiğinden Kentsel Dönüşüm Gelişim Alanı ilanına gerek duyulmadığı ve 08.09.2009 tarihli ön protokol kapsamında çalışmalara devam edildiği bildirilmiştir. Çalışmaların niteliği ve aşaması konusu da herhangi bir bilgi ve belge sunulmamıştır."


Açıklamanın tamamı için tıklayın!


İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!

İmar İskan Blokları böyle olacak!

Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com



Geri Dön