23 / 12 / 2024

Atatürk Havalimanı engelsiz havalimanı projesi ile Viyana'da temsil edildi!

Atatürk Havalimanı engelsiz havalimanı projesi ile Viyana'da temsil edildi!

Atatürk Havalimanı’nda yürütülen ‘engelsiz havalimanı’ projesi tüm dünyadan seçilen 54 erişilebilirlik uygulaması arasında yer aldı. Viyana merkezli Zero Project’in yürüttüğü yarışmada Türkiye’den seçilen tek uygulama Atatürk Havalimanı oldu...




Atatürk Havalimanı’nda yürütülen ‘engelsiz havalimanı’ projesi tüm dünyadan seçilen 54 erişilebilirlik uygulaması arasında yer aldı. Viyana merkezli Zero Project’in yürüttüğü yarışmada Türkiye’den seçilen tek uygulama Atatürk Havalimanı oldu. 


Birleşmiş Milletler Vienna International Center’da düzenlenen iki günlük konferansta seçilen projeler, akademisyenler, kamu görevlileri, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 450 katılımcıya sunuldu. TAV İstanbul İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre Şefi Emrah Gürer ve Terminal İşletme Şefi Barış Temur da konferansa katılarak engelsiz havalimanı projesini katılımcılarla paylaştı. Gürer ve Temur, proje yönetimi tarafından verilen sertifikayı da TAV İstanbul adına aldı.


TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü havalimanları kültürel ve ekonomik paylaşımı tetikleyen sosyal buluşma alanları olduğunu söyledi. Havalimanlarının herkes için erişilebilir olmasının önem taşıdığını belirten Ünlü, “Türkiye’nin ve İstanbul’un ana giriş kapısı olan Atatürk Havalimanı gerçekleştirdiğimiz kapsamlı uygulamaların sonucunda engelli misafirlerimizin her noktada diğer misafirlerimizle eşit koşullarda hizmet alabileceği şekilde geliştirildi. TAV Havalimanları olarak yolcu memnuniyetini birinci önceliğimiz olarak görüyoruz ve konforlu, hızlı ve güvenli bir seyahat deneyimi sunmak üzere çalışıyoruz. SHGM tarafından başlatılan engelsiz kuruluş sertifikasyonunu sağlayarak yürüttüğümüz projenin uluslararası alanda örnek gösterilmesinden memnuniyet duyuyoruz.” dedi. 


HAVALİMANINDA ENGELLER KALDIRILDI 


Engelsiz Havalimanı projesi kapsamında Atatürk Havalimanı’nda iç hatlar ve dış hatlar terminalleri ile otoparklarda yaklaşık 2 bin metre hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı. 38 adet asansöre Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konuldu. 19 adet ankesörlü telefon tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirildi. Beş adet asistan yardım noktası oluşturuldu. Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması için 200 çalışana toplam 800 saat eğitim verildi. Ayrıca, 250 çalışan temel işaret dili eğitimi aldı. 2013’te havalimanında yolcu trafiği yüzde 14 artarken çalışmaların sonucunda engellilere yönelik sistemi kullananların sayısı yüzde 50 yükseldi.


Essl Foundation, World Future Council ve European Foundation Centre tarafından oluşturulan Zero Project, BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ilkeler doğrultusunda engelli bireylerin daha iyi yaşam koşullarına ulaşması için çalışmalar yürütüyor. Türkiye, sözleşmeye imza atan 158 ülke arasında yer alıyor. 



Akit Haber


Geri Dön