28 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı 'nı büyütmek için askerle imza işi henüz bitmedi

Atatürk Havalimanı 'nı büyütmek için askerle imza işi henüz bitmedi

Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Atatürk Havalimanı 'nı büyütmek için askerle imza işi henüz bitmedi' başlıklı yazıyı kaleme aldı...



MAKEDONYA 'nın başkenti Üsküp 'teki Büyük İskender Havalimanı 'nın açılış töreninde TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve CEO Sani şžener 'in konukları arasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal da vardı:

- İstanbul Atatürk Havalimanı 'nda uçaklar inişten sonra park yeri sıkıntısı da çekiyor. Askeri havaalanını ne zaman devralıp genişleme çalışmasına başlayacaksınız

- Biz hazırız ama askerlerle bir türlü son imzayı atamadık. Onları bekliyoruz.

- Atatürk Havalimanı 'nda sıkışıklık gün geçtikçe büyüyor.

- Bilmez olur muyum Geçen gün 1064 iniş-kalkışla rekor kırıldı. Bu, 80 saniyede bir uçağın inmesi veya kalkması anlamına geliyor. Ancak, askeri havaalanı arazisini almak da bize yetmeyecek.

- Neden

- çünkü, sadece park yeri ve benzeri ihtiyaçları çözecek bir genişleme olacak. İstanbul 'a hızla üçüncü havaalanının yapılması gerekiyor.

- O konudaki hazırlıklar nasıl gidiyor

- Biz alternatifli hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yer kararı verilip, start alındığı anda kolları sıvar, işi hızla yürütürüz.
Önce Atatürk Havalimanı 'nın genişlemesi işinin hızlanması, arkasından da üçüncü havaalanın bilmecesinin artık çözülmesi gerekiyor...

Nikola, Türkler nerede

Makedonya  Başbakanı Nikola Gruevski, Üsküp Alexander the Great (Büyük İskender) Havalimanı 'nın açılışında, başlangıçta yaşadığı sıkıntılara değindi:

- Biz havalimanının TAV 'ın yapması yönünde karar aldık. Dünya 2008-2009 krizine girdi. Finansman bulmak zorlaştı. İşlerin başlaması biraz zaman aldı. Buradaki gazeteler hemen, “Nikola, Türkler nerede ” başlıkları attı.
Gruevski, sıkıntının nasıl çözüldüğünü de aktardı:

- TAV 'ın CEO 'su Sani şžener 'le Üsküp 'te bir iftarda buluştuk. Onlardan, “Bankalardan kaynak bulamazsak bile kendimiz yaparız ” sözü aldık. Ama sonra kaynak sorununu da çözüp, bu büyük eseri yaptılar.
Sonra Sani şžener, söz konusu iftara değindi:

- Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım da iftarda bizimle birlikteydi, “Gerekirse kendiniz para koyun, buradaki işlere bir an önce başlayın ” tavsiyesinde bulundu. Biz Halkbank 'ın da içinde bulunduğu bankalardan kaynağı sağladık, Makedonya 'nın 20 'inci bağımsızlık yıldönümü törenlerine havalimanını söz verdiğimiz gibi yetiştirdik.
TAV, böylece gazetelerin, “Nikola, Türkler nerede ” sorusuna yanıtı vermiş oldu:

- Türkler Büyük İskender Havalimanı 'nın kaptan köşkünde...
Hürriyet/Vahap MUNYAR


Geri Dön