22 / 11 / 2024
fuzul

Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkımına Mart ayında başlanacak!

Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkımına Mart ayında başlanacak!

Yıkımına Mart ayında başlanacağı açıklanan ve yerine 2 bin 500 kişilik opera binası yapılması planlanan Atatürk Kültür Merkezi’nin son hali görüntülendi. 




Beyoğlu Atatürk Kültür Merkezi yıkılacağı günü bekliyor. Yıkımına Mart ayında başlanılacağı belirtilen AKM’nin son hali ise havadan görüntülendi. 

 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 1946 yılında temeli atılan ancak ödenek yetersizliği nedeniyle 10 yıl boyunca inşaatına başlanamayan Atatürk Kültür Merkezi binası, 1969 yılında İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açılabilmişti.

Atatürk Kültür Merkezi nin yıkımına Mart ayında başlanacak!

 

Atatürk Kültür Merkezi nin yıkımına Mart ayında başlanacak!

 

Atatürk Kültür Merkezi nin yıkımına Mart ayında başlanacak!

 

Hizmet verdiği yıllarda geçirdiği yangın nedeniyle kapanıp yıllar sonra Atatürk Kültür Merkezi ismiyle yeniden açılan mimarlığını Hayati Tabanlıoğlu’nun yaptığı kültür merkezindeki bütün eşyalar yıkım öncesi taşındı. Murat Tabanlıoğlu'nun Mimarlığında yeniden inşa edilerek modern bir yapı haline getirilecek olan merkezin açılış tarihiyle ilgili ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatını 2019'un ilk çeyreğinde bitireceğiz" demişti.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Elbette AKM'nin hızlı bir şekilde yapım sürecine girmesi ve bitmesi de burayı ayrı bir şekilde heyecanlandıracak. Bittiğinde inanılmaz bir yoğunluk, kültür sanat hayatında bir patlama, sürekli programlar sürekli toplanan, boşalan bir Taksim Meydanı sürekli kalabalık ve canlı olmasını bekliyorum” dedi.

 

Atatürk Kültür Merkezi tamamlandığında nasıl olacak?
Yeni Atatürk Kültür Merkezi binasında, 2 bin 500 kişilik bir opera salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, bin kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu, bir sergi salonu, bir kütüphane, 885 araçlık otopark yer alacak. 

 

Yeni binanın en üst katında ise ikinci köprüden Tarihi Yarımada’ya uzan kadar uzanan manzaraya sahip bir restoran yer alacak. Yeni AKM’de binanın dış cephesi büyük bir ekrana dönüştürülecek şekilde inşa edilecek. Bu sayede Taksim Meydanı’ndaki vatandaşlar binanın dışına yansıtılan tiyatro, bale, opera gibi etkinliklerin temsillerini izleme imkanı yakalayabilecek. Atatürk Kültür Merkezi'ne uzanan araç trafiği ise yer altı tüneline taşınacak ve merkez önü araç trafiğine kapalı hale getirilecek. Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) ise 2019’un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. AKM’nin yeni binasının mimarlığını ise AKM’nin ilk binasının mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu yapıyor.


Geri Dön