Sektörel

ATEM Başkanı Akçam: Enflasyon düşerken kiralar yükseliyor!

TÜFE oranında bir önceki aya göre düşüş beklenirken yükseliş göstermesini Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Kira artış oranlarında yükseliş de devam edecektir” dedi. 

Kira fiyatlarındaki zam sınırının kalkması ile ev sahibi ve kiracıların gözleri kira zam oranını da belirleyecek olan TÜFE oranına çevrildi. Haziran ayı TÜFE oranı yüzde 65,07 olarak açıklanırken Temmuz ayı için ise yüzde 65,93 olduğu ifade edildi. TÜFE oranındaki artışa dikkat çeken ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Enflasyon oranı düşüyorken TÜFE oranının artması kiracıları zor durumda bırakacaktır” dedi. 

 

KİRA FİYATLARI İÇİN KAPSAMLI ÇALIŞMA YAPILMALI

Akçam kira artış oranlarının TÜFE endeksli olduğunu ifade ederek, “Yüzde 25 tavan uygulaması 2 Temmuz 2024 tarihiyle sona erdi. Temmuz ayı içerisinde yüzde 65,07 artış olması özellikle son iki yıl içerisinde ev kiralayan kiracıların hesabını bozdu.

Bundan dolayı hem ev sahiplerinin hem de kiracıların gözü her ay açıklanacak olan TÜFE oranına çevrildi. Fakat bu ay için ters köşe yaptı diyebiliriz. Çünkü Haziran ayı enflasyon oranı yüzde 71,60 olarak açıklanırken, Temmuz ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 61,78’e geriledi.

Bu gerilemenin TÜFE’ye de yansıyacağı bekleniyordu fakat öyle olmadı. TÜFE oranı Haziran ayı için 65,07 olarak açıklanırken Temmuz ayı için ise yüzde 65,93 olarak kaydedildi. Enflasyon güzel bir düşüş yakalarken aynısını TÜFE oranı için söylemek mümkün olmadı. Bu da direkt kira oranlarına yansıyacaktır ve tüketicileri bu anlamda zorlayacaktır” dedi. 

“Esasen kira fiyatlarının düşmesi yönünde çok kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Akçam  TÜFE oranının bir önceki aya göre yükseliş göstermesiyle kira zam oranının da yükseleceğini beklediğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 15 bin liraya ev kiralayan bir tüketiciye yapılacak zam oranı 9 bin 900 lira olacağını söyleyen Akşam bunun çok yüksek bir oran olduğuna vurgu yaptı. 

 

SOSYAL KONUT PROJELERİ ARTIRILMALI

“Her platformda söylediğimiz gibi kiralık konut üretimine özellikle sosyal konut tarafına yönelik çalışmalar yapılması çok önemlidir” diyen Akçam  “Özellikle alt gelir grubunda yer alan aileler konut açısından büyük sorun yaşıyor. Çeşitli konut projeleri devreye girse de bu konuda istenilen düzeye gelinemedi. En azından yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bizim ise ATEM olarak önerimiz sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur” önerisinde bulundu.

Memur atamalarının, memur tayinlerinin, şehirlere gelen yeni üniversite öğrencilerinin konuta olan ihtiyacın artmasına da neden olduklarını söyleyen Akçam, “Sosyal konut projelerine ağırlık verilerek bu sorunun üstesinden gelineceğine inanıyoruz” dedi. 

ATEM Başkanı Akçam'dan fahiş kiralara çözüm önerisi! Taban ve tavan uygulamasına geçilsin!

ATEM Başkanı Akçam: Site ve apartmanlarda şarj istasyonu zorunlu olmalı!

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler dikkat!