28 / 04 / 2024

ATEM Başkanı Akçam: Mülklerin gerçek değerini değerleme şirketleri yapmalı

ATEM Başkanı Akçam: Mülklerin gerçek değerini değerleme şirketleri yapmalı

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı uyarılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



ATEM Başkanı Hakan Akçam, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konut sahiplerinin takibe alınacağına, mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin Kira Gelir Vergisi Beyannamesi’ni mutlaka ödemesi gerektiğine değindi. Kiralıklarda ve konut satışlarında gerçek değerinin değerleme şirketlerince belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Akçam, böylelikle Kira Gelir Vergisi Beyannamesi’nin daha doğru belirleneceğine vurgu yaptı.

 ATEM Başkanı Akçam: Mülklerin gerçek değerini değerleme şirketleri yapmalı

KAÇIRILAN HER VERGİ DEVLETİMİZE YÜK!

Birçok ev sahibinin Kira Gelir Vergisi Beyannamesi’ni vergi dairelerine ödemediğini ifade eden Akçam, “Bunun adı vergi kaçırmaktır ve kaçırılan her vergi devletimize yük olarak binmektedir. Bunun cezası da büyüktür. Mülk üzerinden gelir elde eden vatandaşlarımız ödeme günlerini not etsinler.'' dedi.

Bunun yanı sıra ödenecek vergi miktarı mülkün ederine göre belirlenmekte. Kiralıklarda ve konut satışlarında gerçek değerinin değerleme şirketlerince belirlenerek o değerler üzerinden satış ve kiralıkların belirlenmesi gerekiyor. Beyan verirken de ona göre bir değer belirlenmeli.

 ATEM Başkanı Akçam: Mülklerin gerçek değerini değerleme şirketleri yapmalı

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Gayrimenkul sektörüne yönelik çözüm önerilerini paylaşan Akçam, konut satışlarında sözleşme zorunluluğunun getirilmesini ile emlakçı-satıcı ve alıcının yaptığı akidin kayıt altına alınması ile vergi kaçırmanın önüne geçileceğini aktardı.

Öte yandan arsa payından satışlarda vergilendirme sisteminin yeniden gözden geçirilerek düzenlenmeli, tapu harçları yüzde 1’e çekilmeli diyen Akşam ''  İkinci konutu olup da üçüncü konutu almak isteyen ciddi bir vergi ödemek zorunda kalmalı ki konutta kartelleşme önlenebilsin. Sektörde kayıt dışı çalışanların etkin denetimlerle en aza indirilmesi gerekirken, rekabet ortamının kayıtlı olanların lehine dönmesi ve vergi kaybının önlenebileceği düşüncesindeyiz. Bunlara ek olarak tapuda satışlarda mutlaka bir emlak müşaviri olma zorunluluğu getirilmelidir” dedi.

Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımı yüzde 163 arttı! Yurt dışından konut alırken dikkat!

Tapu sahipleri dikkat! 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?

Geri Dön