Sektörel

ATEM, yeni emlak ilan sistemindeki eksikleri açıkladı! Çok yetki az etki yaratacak!

Emlak sektöründe yeni düzenleme 15 Eylül'de başlayacak. İlan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecekken yeni düzenlemeye göre çoklu emlak danışmanına yetki verilecek olmasının karışıklığa sebebiyet vereceği düşünülüyor. 

ATEM Başkanı Hakan Akçam, emlak sektörünü yakından ilgilendiren düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Eylül ayında devreye girmesi beklenen düzenlemede birçok eksiklerin olduğunu ifade eden Akçam, Tüketici Konfederasyonu’ndan da ATEM’in tespitlerine ilişkin destek mesajı aldıklarını belirtti.

UYGULAMADA TEREDDÜT OLUŞTURAN HUSUSLAR ÜYELERİMİZE SORULDU

İç Ticaret Genel Müdürlüğüne yaptıkları itiraz başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Akçam, "31 Ağustos 2023 tarihinde Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin uyması gereken yükümlülükle ilgili olarak, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EIDS) Yetki Doğrulama Uygulaması konulu Bakanlığın bilgilendirme toplantısında; konu ile ilgili uygulamacı çekinceleri oluşmuş, bununla ilgili Bakanlık yetkilerinin değerlendirmeleri gereği, uygulamada tereddüt oluşturan hususlar üyelerimize sorulmuş, aldığımız çözüm önerileri doğrultusunda Meslek Odası olarak önerilerimizi sunmuş bulunuyoruz” dedi.

AYNI TAŞINMAZ İÇİN TEK KİŞİ YETKİLENDİRİLMELİ

15 Eylül’de başlayacak olan düzenlemeye ilişkin konuşan Akçam şunları ifade etti: “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 15. Md.(d) bendinde, tarafların sözleşmeden cayması durumunda ödenecek cayma bedeli ve sözleşmenin ifa edilmemesi halinde ceza koşulu söz konusu olduğundan ve (e) bendinde sözleşme süresinin belirtilmesi zorunluluğu bulunduğundan, sözleşme süresi içerisinde malikin/yetkili temsilcinin, ilan yetkilendirme işlemini tek taraflı olarak iptal edemeyeceği, sözleşme süresi içeresindeki iptal onaylarının, yetkilendirenin ve Emlak Danışmanın müşterek onayları ile mümkün olabileceğine ilişkin düzenlemenin yapılmasını yetkililerden talep ediyoruz.”

Malikin yetkili temsilcinin aynı taşınmaz için tek bir yetki belgeli emlak işletmesini yetkilendirmesinin mümkün olabileceğini vurgulayan Akçam, “Aynı zamanda ilan portalı üzerinde yapılacak herhangi bir fiyat değişikliğinden dolayı Emlak Danışmanın değil taşınmaz sahibinin sorumlu tutulması gereklidir. ATEM olarak taleplerimizi Ticaret Bakanlığı’na ilettik” diye konuştu.

TÜKONFED: ATEM’İ DESTEKLİYORUZ

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren ise ATEM’in taleplerini desteklediklerini ifade ederek, “Tüketici Konfederasyonu olarak Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası’nın tespitini destekliyoruz ve bu konuda yapılması gereken tüm girişimlerde yanlarında olacağımızı beyan ediyoruz.

Tüketici Konfederasyonu olarak çoklu emlak danışmanına yetki verilmesinin yanlış olduğunu öngörüyor, bu kararın ciddi bir karışıklığa sebebiyet vereceğini düşünüyoruz. Esasında ilan portallarındaki düzeni sağlayalım derken yapılan değişiklik vatandaşla emlak danışmanının karşı karşıya gelmesine neden olabilir. Oysaki bir gayrimenkulün bir emlak danışmanı olduğunu savunanlardanız.

Tüketicinin bilinçli bir şekilde ev alıp satması için daha sade ve karmaşık olmayacak bir sistemin devreye girmesi kanaatindeyiz” açıklamalarında bulundu.

Akçam, Ticaret Bakanlığı’nın taleplerine sırt çevirmeyeceğine inandıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yapılan düzenlemeler hem tüketicileri hem de emlak danışmanlarını düşünülerek yapıldı fakat bazı eksiklikler mevcut.

Yukarıda bahsettiğimiz eksiklikler giderildiğinde tüketici ile emlak danışmanlarının daha sağlıklı bir zeminde bir araya geleceklerini düşünüyoruz.”dedi.

Kiralık ev bulamayan öğrencilerin imdadına 'ATEM' yetişti! 

Ev sahipleri denetim altında! Kira sözleşmelerinde yeni dönem başlıyor!