27 / 04 / 2024

Atıl araziler tarıma nasıl kazandırılacak?

Atıl araziler tarıma nasıl kazandırılacak?

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer bugünkü yazısında atıl arazilerin tarıma nasıl kazandırılacağını yazdı. İşte Bayer'in o yazısı...



Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer bugünkü yazısında atıl arazilerin tarıma nasıl kazandırılacağını yazdı. Bayer yazısına Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel'in  “Türkiye coğrafyası etrafında, 3 bin kilometrekarelik daire içinde 40’tan fazla ülke var. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu ülkelerin gıda taleplerini karşılayabilecek bir planlama yapmamız halinde, gelecek 10-15 yıl içinde dünyanın en güçlü ilk 5 ülkesi arasında oluruz. Aynı zamanda gıda enflasyonunu düşürmek, yeni istihdam üretmek için tek kaynağımızın tarımsal faaliyetler olduğunu düşünmekteyiz.” sözleriyle başladı.

Söz konusu yazısında Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel'in bu değerlendirmelerini yaptığını belirten Bayer şu şekilde devam etti:  Marketlerde yağ izdihamı görüntülerinin yaşandığı bir dönemde atıl arazilerin tarıma (hububat, baklagil ve ayçiçeği, kanola, sopa aspir gibi yağ tohumları) kazandırılması konusunda hükümet açıklamasının kendilerini memnun etmesi ve atıl arazilerin tarıma kazandırılmasıyla 13 milyar liralık kaybın önüne geçilecek olması konularına değiniyor.

Yüksel, yeni Bakan Vahit Kirişci’nin göreve gelmesinin ardından aldığı kararların yerinde olduğunu belirterek “Boş bırakılan atıl arazilere hibe verilmesini tarım sektörü için bir müjde niteliğinde görüyoruz” dedi.

Atıl araziler tarıma nasıl kazandırılacak?

“Tarım politikası yeniden masaya yatırılacağına göre dünya ülkelerinin tarımsal faaliyetleri azaltması bizim ülkemiz için bir fırsat olarak görülmelidir” diyen TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel’in şu sözlerine dikkat etmek gerekiyor:

“Unutulmamalıdır ki gıda silah kadar önemlidir. Tarım ve gıdaya hâkim olan dünyaya hâkim olur.”

Ama bir şey var, bunun için partizanlıktan uzak durmak gerekiyor.

Tarım arazileri bankaların elinde! 3 milyon 111 bin parsel tarımsal arazi ipotekli!


Geri Dön