Atila Yavuz: Dönüşüm, yıkıp yeniden yapmak değildir!
Türkiye'nin son 60 yıldır şehrin yapısını alt üst eden bir göç sorununu yaşadığını belirten Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, bu olguyla birlikte yaşanan gecekondu sorununun altını çizerek şöyle konuştu
Türkiye'nin son 60 yıldır şehrin yapısını alt üst eden bir göç sorununu yaşadığını belirten Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, bu olguyla birlikte yaşanan gecekondu sorununun altını çizerek şöyle konuştu:
Kentsel dönüşüm bir gereklilik. Bu, açık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve (İBB) ve Toplu Konut İdaresi'ni (TOKİ) güçlendiren hükümetin kararlı yaklaşımı da bu projelerin yapılması gerekliliğini kuvvetlendiriyor. çünkü çarpık kentleşme trafikten altyapıya, kültürel farklılıkların getirdiği toplumsal sorunlardan hava kalitesinin düşmesine kadar çözüm bekleyen pek çok soruna neden oluyor.'
Dönüşümde yüzleşilmesi gereken bir başka konunun da deprem gerçeği olduğunu kaydeden Yavuz, 1999 depremi bütün bu sorunların yanı sıra bina kalitesini de sorgulamamıza neden oldu. İstanbul"daki konutların ortalama yüzde 80"i iskan sorunu yaşıyor ve önemli bir bölümü de depreme dayanıksız yapılar. Tüm bu sorunlar kentsel dönüşümü kaçınılmaz kılıyor dedi.
'Yığılan konutlar yeni sorunlar üretebilir'
Artık, Batı standartlarında altyapısı hazırlanmış, yeşil alan ve sosyal tesis gibi seçeneklere sahip konutların kaçınılmaz hale geldiğini belirten Yavuz, bunun sadece eski binaları yıkıp yerine yeni binalar yapmaktan ibaret algılanmaması gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşümün bir fırsat olarak algılanması gerektiğini belirten Yavuz, Bu fırsatı değerlendirmek için mevcut kent yapısını mümkün olduğu kadar revize edip kent sorunlarını azaltacak bir planlama yapılmalı. Kentin bir bütün olarak değerlendirilmeli ve projelendirilmeli. Aksi takdirde bir bölgeye yığılan konutlar yeni sorunlar üretecektir dedi.
Atila Yavuz"un dönüşüm formülü
1- İskan sorunu yaşayan ve önemli bir bölümü de depreme dayanıksız yapılar açısından dönüşüm kaçınılmaz.
2- Dönüşümde kent bir bütün olarak değerlendirilmeli ve projelendirilmeli.
3- Planlamalar yapılırken Batılı standartlar baz alınmalı.