02 / 05 / 2024

Avcılar Belediyesi dev arkeoloji parkı yapacak!

Avcılar Belediyesi dev arkeoloji parkı yapacak!

Avcılar'da Küçükçekmece Gölü'nün üst kısmındaki boş bölgede bulunan arkeolojik sit alanında tarih öncesi döneme ait izler ve Roma-Bizans ve Osmanlı'dan kalma kalıntılar, surlar, sarnıçlar, hamamlar ile limanlar bulundu



Avcılar'da Küçükçekmece Gölü'nün üst kısmındaki boş bölgede bulunan arkeolojik sit alanında tarih öncesi döneme ait izler ve Roma-Bizans ve Osmanlı'dan kalma kalıntılar, surlar, sarnıçlar, hamamlar ile limanlar bulundu.

Avcılar Belediyesi, 15 bin metrekareyi kaplayan arkeolojik sit alanında dev bir arkeoloji parkı yapmayı planlıyor. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, "Bu sit alanı turistlerin ziyaretine açılabilir. Turizm Bakanlığı'ndan izin alırsak, burada arkeolojiyle ilgili turistik geziler yapmayı planlıyoruz" dedi.

Üçüncü sezonu nisan ayının ortasında başlayan ve 120 bilim üyesi, 20 öğrenci, 60 işçi ile birlikte yaz boyunca süren Küçükçekmece Göl Havzası Bathonea kazı çalışmaları ekim ayında tamamlandı. Suyun altında dünyanın en eski deniz fenerlerinden birine rastlanıldığını vurgulayan Değirmenci, "Arkeolojik sit alanında ulaşım akslarıyla ilgili kanallar da yer alıyor. 4 profesör arkadaşımızla, milattan 4 bin yıl önceki kanalı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kanalın genişliği 50 metreye çıkarılacak ve gemi buradan gelerek 38 kilometrelik yoldan sonra Karadeniz'e çıkacak. Bu şekilde yüzlerce kilometre yol kazanılmış olacak. Projeyi noterden tescil ettirdik" diye konuştu.

Cumhuriyet


Geri Dön