29 / 04 / 2024

Avcılar'daki kentsel dönüşümde 'çürük raporu' tartışması!

Avcılar'daki kentsel dönüşümde 'çürük raporu' tartışması!

Deprem riskini azaltmak için başlatılan dönüşüm atağında Avcılar'da sorun çıktı. 6 bin TL'yi cebinden ödeyip çürük raporu alan bazı müteahhitlerin, deniz gören binalarda hak sahiplerini 3'te 2 çoğunlukla korkuttuğu belirtildi.



Gölcük depreminin en çok etkilediği Avcılar bu sefer de olası deprem korkusunu kullanan müteahhitlerin çürük rapor almasıyla mağduriyet yaşamaya başladı. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; korkuyu kullanan bazı müteahhitler test parasını cebinden ödeyip riskli bina raporu almak için mesai harcıyor. Özellikle deniz kenarındaki eski evleri hedef alan dönüşüm fırsatçıları belirledikleri eski binalarda hak sahiplerinden biriyle anlaşarak parayı da kendi cebinden ödeyip test yaptırıyor. Büyük kısmı çürük çıkan bu raporlar ise müteahhitlere ballı kazanç kapısı oluyor. Konu ile ilgili sikayetlerin arttığı Avcılar'da ben de hak sahiplerinden bazılarının binadan karot aldıran sonra riskli bina raporu çıkaran müteahhitle yaptıkları toplantıya katıldım.

CAMI KIRAN CAMCI GİBİ

Toplantıda hak sahipleri belediyeden inceleme yapacak kisiyi de bizzat müteahhidin getirdiğini belirterek genç müteahhide, "Neden bizlerin rızası olmadığı halde binadan bir kişi ile anlaşıp binaya rapor çıkardın?" sorusunu yöneltti. Açıkçası sorunun cevabı benim de merak ettiğim bir konuydu. Ama aldığım yanıt hayal kırıklıģina uğrattı. Kentsel dönüşüm için siyasi kariyerini bir kenara koyan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve gecesini gündüzüne kattığına şahit olduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un onca emeğine uyanık müteahhitler leke sürüyordu. Camı kıran camci misali genç müteahhit hak sahiplerine aynen şu yanıtı verdi:

"Biz Zeytinburnu'nda da 34 daireli bir inşaat yaptık. Orada da böyle yol aldık. Bina yıkılınca anlaşma kolay oluyor."

Avcılar daki kentsel dönüşümde çürük raporu tartışması!

RİSKLİYSE YIKILSIN

Binalardan alınan karotlar sonucu çürük raporunun çıkması vatandaşta panik ve güvensizliğe de yol açtı. İlçede yaşayanlar, bir çok binadan karot alındığını ama alınan karot örneklerinin kendi binalarının örneği olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Benzer bir sorunla karşı karşıya kalan birçok Avcılarlı vatandaşın dilindeki söylem de aynı. Hak sahiplerinde güvensizliğe yol açan gerekçe ise, kısa süre önce belediyenin binalarini incelediği gözle görülür incelemelerde binalarının sağlam olduğunu kendilerine aktarmaları. Tabi gözle dıştan yapılan inceleme ile karot alınarak yapılan inceleme bir değil. Karot kesin sonuç veriyor. Riskliyse tabi ki yıkılsın diyen vatandaşların en büyük isyanı ise oldu bittiye getirip rıza alınmadan bir anda evsiz kalmaları.

Vatandaştan TOKİ'ye çağrı 

Güven duygusu zedelenen vatandaş bu konuda TOKİ'nin etkin olmasını talep etti. İlçenin uyanık müteahhitlerin kaderine terk edilmemesi gerektiğine vurgu yapan birçok hak sahibi, "Bizim gözümüzü korkutarak binalardan haksız kazanç elde etmek istiyorlar. Birçok insan bu konuda mağdur ve endişeli. Anlaşsak bir dert anlaşmasak bir dert.  TOKİ  ve AFAD depremin en çok etkileyeceği ilçelerden biri olarak gösterilen Avcılar'da bizim gibi TOKİ kanalıyla dönüşmek isteyenlere destek olsun. Güven olursa dönüşüm hızlanır" dedi. 

Avcılar ve Büyükçekmece'de kentsel dönüşüm hızlandı!

Kentsel dönüşümde 2021'de neler değişti?

Kentsel dönüşüm için 16 milyar TL harcandı!


Geri Dön