07 / 05 / 2024

Avi Alkaş: AVMlerde TL ile kira, kiracının aleyhine!

Avi Alkaş: AVMlerde TL ile kira, kiracının aleyhine!

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "2003, 2005 ve 2007 yılında açılmış AVMler eğer o günün Türk Lirası ile kiralama yapmış olsalardı, bugüne kadarki süreçte kiracılarımız daha pahalı kira öderlerdi" dedi



AVM sektöründeki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Alkaş, kurların aşırı oynak olduğu dönemlerde en azından fiili kur yerine
AVMlere özel kurlar oluştuğunu ve daha yumuşak geçiş sağlandığını belirtti.

AVM yatırımcılarının borçlanmalarını, proje yatırımlarını dövizle gerçekleştirdikleri için kiraları da dövizle yaptıklarını ifade eden Alkaş, enflasyonu düşen, parası değerlenen Türkiyede önümüzdeki dönemde farklı farklı uygulamalar görülebileceğini kaydetti.Alkaş, şunları ifade etti:

"Bankalarımızın Türk Lirası kredi verebilme olanakları oluştukça, Türk Lirası borçlanan yatırımcı da pek ala kirasında Türk Lirası uygulayabilir. Yurt dışı yatırımcılarının Türk Lirasına güven duymalarını görmemiz lazım. Bence o yöne gidiyoruz. Türkiye bölgesel bir oyuncu olmaya daha fazla soyunduğu oranda, belki de yakın ülkelerde Türk Lirası ile iş yapılabilir durum doğduğu takdirde o zaman pek ala bu güçlenen Türk Lirası beraberinde farklı uygulamaları yaratacaktır. Ben Türk Lirasının değerleneceği beklentisindeyim."

"ŞU ANDA KURLAR BU ŞEKİLDE GİDERKEN DAHA DÜŞÜK KUR UYGULAYAN AVM'LER VAR"

Uzun vadede Türk Lirası ile kiralama yapmanın kiracının aleyhine olduğunu ifade eden Alkaş, "Son 8-10 yıla baktıklarında 2003, 2005 ve 2007 yılında açılmış AVMler eğer o günün Türk Lirası ile kiralama yapmış olsalardı, bugüne kadarki süreçte kiracılarımız daha pahalı kira öderlerdi" dedi.

Avi Alkaş, ayrıca kurların anormal yükselme dönemlerinde AVM kiralamalarında farklı kurlar uygulanabildiğini, şu anda kurlar bu şekilde
giderken farklı, daha düşük kur uygulayan AVMler bulunduğunu, bugün dövizdeki yükselişe rağmen avroyu 2,20, doları 1,65 uygulayan alışveriş merkezleri olduğunu kaydetti.

Alkaş, "Bunlar yine finansman durumları ile çok ilintili. Vadesi gelen borcunu yabancı dövizle ödemek zorunda olan alışveriş merkezinin esnekliği ile yatırımını daha fazla özkaynakla yapmış alışveriş merkezi arasında fark var" dedi.

"BAZI YABANCI FONLAR CADDE MAĞAZALARINA DAHİ İLGİ DUYMAYA BAŞLADI"

Yurt dışı hükümet fonlarının Türkiyeye son dönemlerde ilgi göstermeye başladığına da işaret eden Alkaş, "Singapur, Katar, Kuveyt hükümet fonlarının son dönemlerde Türkiyeye yatırım açısından daha fazla ilgi duymaya başladığını gözlemliyoruz. Otelde, AVMde bunu görüyoruz. Bazı fonlar cadde mağazalarına dahi ilgi duymaya başladı" diye konuştu.

ARTIK KÜTÜPHANE DE ALIŞVERİŞ MERKEZİNE GİRİYOR"

AVMlerde bugüne kadar eğlence olarak sadece sinema görmeye alışmışken, artık tiyatro, müze, kütüphanenin de alışveriş merkezlerine girmeye başladığına işaret eden Alkaş, yeni dönemde içinde arena, gösteri merkezleri, sanat ve kültür merkezlerinin olacağı yeni projeler görüleceğini vurguladı.

Alkaş, "Zorlu Center da bunlardan biri. Zorluda bir yandan Gösteri Sanatları Merkezi diye bahsettiğimiz olgu varken, diğer taraftan e-kütüphane olgusuna gidiyoruz. Gerek çevredeki öğrencilere gerek meraklısına hızlı internet erişimi olan, son teknoloji imkanları ile donatılmış e-kütüphane hazırlığı içindeyiz. AVM ortamlarında insanlara boş zamanlarını değerlendirmek adına birtakım hobilerini de gerçekleştirecekleri mekanlar sağlamaya gidiyoruz. Yeni kurgularımızda hep bunları gözetiyoruz. Bazı projelerimize de yansımaya başladı" dedi.

AA


Geri Dön