29 / 04 / 2024

Avi Alkaş: AVM'lerin açılışı için ekstra maliyet gerekli!

Avi Alkaş: AVM'lerin açılışı için ekstra maliyet gerekli!

AVM yatırımcıları ile mağaza sahipleri arasında kira tartışması devam ederken, JLL Türkiye kurucu Başkanı Avi Alkaş, AVM'lerin açılmasına ilişkin bir açıklamada bulundu...



Alışveriş merkezleri koronavirüs salgını sebebiyle yaklaşık iki aydır kapalı durumda. Son günlerde gündeme gelen AVM'lerin açılmamsı konusu ise konuşulmaya devam ediyor. BMD Başkanı Sinan Öncel ve AYD Başkanı Hüseyin Altaş'ın açıklamalarından sonra Habertürk Gazetesi yazarı Fatih Altaylı, bugünkü yazısında JLL Türkiye kurucu Başkanı Avi Alkaş'ın konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

İşte Fatih Altaylı'nın 'AVM son bölüm' başlıklı yazısı...

Dün Birleşik Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel’in söylediklerini aktardım.

Öncel’in “Metrekare başına 25 ila 45 TL genel gider payı alıyorlar” iddiasına Türkiye’nin en ünlü ve muhtemelen ne şık AVM’si İstinye Park yönetiminden açıklama geldi.

Öncel’in iddiasının en azından İstinye Park için geçerli olmadığını, İstinye Park’ta metrekare başına genel gider payının 10 TL olduğunu bildirdiler.

Bu arada ben de Türkiye’de AVM deyince akla ilk gelen isim, JLL Türkiye kurucu Başkanı Avi Alkaş’ın fikrini aldım.

Alkaş’ın önerileri şöyle:

- Belirli sayıda mağaza ve belirli metrekarede yer açılmış olmalıdır. Bu başlangıç için en az yüzde 70’tir.

- Mağaza genelinin en az yüzde 50’si hazır giyim olduğundan sezon uyumu ve stok yeterliliği önemlidir. Şu an firmalar buna hazır değildir.

- İndirim dönemi açılış tercih edilmez.

- Ana mağazaların açık olması gerekir. Bunlar Zara veya LC Waikiki gibi mağazalardır.

- Böyle bir dönemde açılış hem AVM hem de mağazalar için bir dizi önlem, koruyucu ekipman ve işgücü koruması için yatırım gerektireceği için ciddi bir ekstra maliyet getirecektir.

- Mesele sadece AVM mağazaları değildir. Mağazaların büyük çoğunluğu cadde mağazalarıdır ve onların da bireysel sahipleri vardır. Onların da sorunları çözülmelidir.

- AVM sahipleri keyif çatan insanlar değildir. Onların da yatırımları, kredi borçları, bankalarla sorunları olacaktır.

- Kamunun gerek perakende sektörü gerekse AVM’ler gerekse cadde dükkanlarının mülk sahiplerini gözetecek bir dizi önlem alması ve bankacılık yönünden de rahatlatıcı önlemleri getirmesi gerekir.

AVM yatırımcıları ile mağaza sahipleri arasında kira tartışması!

Didem Aydın: Zorlu Center olarak mağazalardan Nisan-Mayıs'ta da kira almayız!

AVM'lere ciro üzerinden kira sistemi getirilsin!


Geri Dön