30 / 04 / 2024

AVM işyeri kiralama esasları!

AVM işyeri kiralama esasları!

Alışveriş Merkezleri Yönetmeliği kapsamında alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Peki, AVM işyeri kiralama esasları nelerdir?



AVM işyeri kiralama esasları!

AVM Yönetmeliği, 26 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.


AVM işyeri kiralama

AVM işyeri kiralama başvuruları değerlendirmeye ve tahsis edilen işyerlerini kiraya vermeye alışveriş merkezi maliki yetkili 


Bu işyerleri, usulüne uygun başvuru yapan ve kiralama şartlarını kabul eden esnaf ve sanatkâr işletmecileri ile geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiralanır.


Esnaf ve sanatkâr işletmecilerine tahsis edilen işyerlerine yeteri kadar talep olmaması veya boşalan yerlerin, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre yapılan duyuru tarihinden itibaren yirmi gün içinde doldurulamaması hâlinde, bu işyerleri diğer talep sahiplerine kiraya verilebilir.


Bu maddenin uygulanmasından alışveriş merkezi maliki ile yönetimi müştereken sorumludur.


Rayiç bedel tespiti

Tahsis edilen işyerlerinin rayiç kira bedeli alışveriş merkezi malikince tespit edilir. Rayiç bedelin tespitinde, tahsis edilen işyerinin büyüklüğü ve alışveriş merkezi içindeki konumu, alışveriş merkezinin büyüklüğü ve bulunduğu yer, potansiyel iş hacmi ve ciro gibi hususlar dikkate alınır.


Tahsis edilen işyerlerinin duyurulması

Tahsis edilen işyerlerine ilişkin kiralama duyurusu, ilgili üst meslek kuruluşuna ve üyelerine duyurulmak üzere o ilin esnaf ve sanatkârlar odaları birliğine alışveriş merkezi yönetimince yazılı olarak gönderilir.


Kiralama duyurusu, ilgili esnaf ve sanatkârlar odaları birliği ve ilgili üst meslek kuruluşu tarafından yazının kendilerine ulaştığı tarihte, alışveriş merkezi tarafından ise yazının gönderildiği tarihte kendi internet sitelerinde ilan edilir.


Kiralama duyurusunda alışveriş merkezinin adı, adresi, kiraya verilecek işyerine ait bilgiler, rayiç kira bedeli, başvuru adresi ve son başvuru tarihi ile başvuru için gerekli belgeler belirtilir.


Kiralama duyurusunun ilgili üst meslek kuruluşuna ulaştığı tarih, duyuru tarihi kabul edilir.


Birinci ve üçüncü fıkranın uygulanmasından alışveriş merkezi yönetimi sorumludur.



Alışveriş merkezleri hakkında yönetmelik tam metni!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön