06 / 05 / 2024

AVM kiralarında olumlu hava esiyor!

AVM kiralarında olumlu hava esiyor!

ECCO Danimarkalı Genel Müdür Deniz Necati Erda, perakende firmalarının dövizle kiralama yapmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.



ECCO Danimarkalı Genel Müdür Deniz Necati Erda, perakende firmalarının istedikleri takdirde dövizle kiralama yapabilmelerine imkan sağlayan düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Hürriyet Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberine göre Erda, ''Düzenlemeye göre bayimiz TL ile kira öderken biz dövizle ödeyeceğiz'' diye konuştu. 

ECCO Danimarkalı bir ayakkabı markası. 90 ülkede 2 bin 200 satış mağazası, 6 üretim tesisi ve 21 bin 500 çalışanı olan dünyanın sayılı ayakkabı üreticilerinden biri. Aynı zamanda dünyanın 5 deri üreticisi arasında yer alıyor. Türkiye’ye 2014 yılında girdi. Şu anda 10 olan mağaza sayısını hızla arttırıyor ve hedefi 25 mağazaya çıkmak. Yeni mağazası ise önümüzdeki aylarda İstanbul Havalimanı’nda açılacak. Yani Ecco olumsuz ekonomik ortamda büyümeyi seçen yabancı markalardan biri. Geçen yılki büyüme oranı yüzde 60’larda. Genel Müdür Deniz Necati Erda, Danimarkalı şirket sahiplerini Türkiye’deki ortamın geçici olduğuna ikna etmiş bir yönetici. Ancak bugünlerde alışveriş merkezleri ile ilgili bir karar sadece Ecco’yu değil birçok yabancı markayı şaşırttı. Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı bir düzenleme, yüzde 50 ve üzerindeki yabancı sermaye sahipliğindeki perakende firmalarının istedikleri takdirde dövizle kiralama yapabilmelerine imkan sağlamaktaydı. Bu düzenleme TL ile kiralamayı getiren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çelişiyordu. İddiaya göre bazı alışveriş merkezlerinden (AVM) bu düzenlemeye dayanarak dövizli fatura düzenlemek isteyen olmuş. Genel Müdür Erda, bu düzenlemenin piyasada bir kafa karışıklığı yarattığını söylüyor. 

 AVM kiralarında olumlu hava esiyor!

Erda şunları söylüyor: “Türkiye’de TL ile satış yapıyoruz. Bu düzenlemeye göre bayimiz TL ile kira öderken biz dövizle ödeyeceğiz. Bu düzenleme ile karar AVM’nin yorumuna kalıyor. Dövizle ödemek eşitlik ilkesine de aykırı” diyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel’in yorumu ise şöyle: “Hazine’nin bir düzenlemesini yorumlayan bazı AVM’ler döviz bazlı fatura düzenliyorlar. Bu bildiğiniz gibi 32 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ruhuna aykırı bir durum. Düzeltilmeli.” Yabancı markaların tedirginliği bu yorumun AVM sahiplerine bırakılmış olması. Aslında AVM’lerle markalar arasında kira konusunda olumlu bir hava yaşanırken bu çelişki gereksiz değil mi!

AVM'lerde 'yerliye TL yabancıya dolarla kira' tartışması!


Geri Dön