06 / 10 / 2024

AVM 'ler esnafa kepenk indirtti!

AVM 'ler esnafa kepenk indirtti!

Geçtiğimiz sene İstanbul"da iş yerini kapatan 40 bin esnafın büyük bir bölümü iflas sebebi olarak, adım-başı açılan alışveriş merkezlerini gösterdi...




İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği"nin (İSTESOB) yaptığı bir araştırma, sayıları hızla artan alışveriş merkezlerinin (AVM) küçük esnafa büyük zarar verdiğini ortaya koydu. 2010 yılında İstanbul"da 40 bin esnaf iş yerini kapattı. İşini bırakan esnafla yapılan anket de çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Her yüz esnaftan 54"ü AVM"ler ve dev marketlerle rekabet edemediği için dükkanını kapatmış. Yüzde 27"si yüksek kiralar ve benzeri giderler yüzünden işini terk etmiş. Bir de kayıtdışı çalışanlarla rekabet edemeyenler var ki, bunlar da genel toplamın yüzde 19"unu teşkil ediyor.

AB"DE KORUMAYA ALINDI
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, œ Küçük esnaf göz göre göre yok ediliyor. Hep söylüyoruz küçük olmadan büyük olmaz. AB ülkelerinde küçükler korumaya alındı. Ümit ederiz bizim hükümetimiz de bu uygulamayı başlatır diye konuştu. İstanbul"da son bir yılda kapama işlemi yapan esnaf ve sanatkarlara işini terk sebepleri de soruldu. Buna göre, iş yerini kapatanların yüzde 45"i mesleği bıraktı. Yüzde 20"si iflas etti. Yüzde 20"si işçi olarak çalışmaya başladı. Yüzde 15"i de Bağ-Kur"dan emekliliğini istedi.
Türkiye


Geri Dön