18 / 05 / 2024

AVM otoparklarında ücret karmaşası!

 AVM otoparklarında ücret karmaşası!

Danıştay’ın AVM’lerdeki otoparklarda 3 saate kadar park etmeyi ücretsiz sayan kararına pek uyulmadığı ortaya çıktı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile Danıştay’ın, ‘Avm otoparklarında 3 saate kadar park etmez ücretsiz’ yönündeki kararına pek uyulmadığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da görevli bir Emniyet Müdürü, Şişli’de bulunan bir AVM’nin otoparkını kullandı. Kendisinden otopark çıkışı ücret ödenmesi istendi. Emniyet Müdürü, otopark görevlisine İstanbul UKOME ve Danıştay’ın kararını hatırlatarak, ‘3 saate kadar Avm otopark kullanımından ücret alamazsınız´ dedi. Ancak otopark görevlisi ikna olmayıp, ısrar edince ücreti ödemek zorunda kaldı. Olayın ardından soluğu İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde alan polis müdürü şikayette bulundu. Şikayet üzerine Avm otoparklarına yönelik vergi dairesinden geriye dönük araştırma başlatıldı, kurala uymayan 7 büyük Avm de mercek altına alındı.

3 saat 20 dk olmuş: Yaşanan son olayın ardından İstanbul’un en önemli Avm’leri olarak bilinen, Cevahir, Astoria, Akmerkez, İstinye Park, Sapphire ve Kanyon Alışveriş Merkezleri’ndeki otopark uygulamasını yerinde inceledik. İlk durağımız Cevahir Alışveriş Merkezi’nin otoparkı oldu. Otopark girişinde 0-3 saat arası ücretsizdir levhası dikkatimizden kaçmadı. Otopark bariyerine geldiğimizde butona basıp giriş kartı aldık. Yaklaşık 15-20 dakika otoparkın içinde oyalandıktan sonra ödeme noktasına gittiğimizde, 3 saate kadar ücret alınmadığını teyit ettik. Uygulamanın bayram sonrasında başladığı bilgisini aldıktan sonra doğruca ikinci durağımız olan Astoria Alışveriş Merkezi’nin yolunu tuttuk. Buradaki durum Cevahir’den oldukça farklı. Giriş tabelasında 20 dakikaya kadar ücret alınmadığı vurgulanıyor. Ancak Astoria’nın kapalı otoparkında 20 dakikadan sonra her saat için farklı ücretlendirme yapılıyor. Girişi tabelasında ‘0-20 dakika ücretsizdir’ yazısı gözümüze takılıyor. Astoria’nın otoparkını 21 dakika kullanmanın bedeli ise 5 liradan başlıyor. Akmerkez ise Avm’ler içinde otopark konusunda girdi-çıktıya bile para alan tek yer. 

Kurala uyan da var: Avm turlarımız sırasında İstinye Park ve Sapphire Alışveriş Merkezleri’nin otoparklarına da uğruyoruz. Herhangi bir saat sınırlaması olmayan iki AVM’nin otoparkı için sürücülerden ücret talep edilmiyor. Üstelik her iki Avm otoparkına ücret ödememek için alışveriş yapma zorunluluğu da bulunmuyor. Son durağımız olan Kanyon Alışveriş Merkezi’nin otoparkı da tıpkı Cevahir gibi 3 saate kadar ücret alınmayan yerlerden Ayrıca otoparka girmeden önce giriş tabelasında saat ve ücretlendirme uyarıları da yazılı duruyor. Kanyon’a gelen araç sahipleri 3 ile 6 saat arasında otoparka ödemek zorunda oldukları rakam ise 10 lira. 

3 saate kadar ücretsiz

Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü 29.01.2007 tarihinde İBB Başkanı Kadir Topbaş ve üyeler tarafından imzalayarak aldığı karar ise şu yönde:”Karar gereğince ilk üç saate (0-3 saat) kadar ücret alınmamasına, ilk üç saat dışında alınabilecek ücretin ise İBB’nin tarife komisyonunca belirlenen ücret oranında olmasına, bu hususta hazırlanacak bilgilendirme levhalarının otopark girişlerine, otoparkın boş-dolu olup olmadığını belirten bilgi sistemi ile beraber konulmasına karar verilmiştir.” 


Otoparklardaki ücret tarifesi 


Kanyon: 1-3 saat arası ücretsiz


Cevahir: 1-3 saat arası ücretsiz


Akmerkez: Ücretli 


Astoria: 0-20dakika arası ücretsiz. 20 dakikadan sonra ücretli


Capacity: 30 TL’lik alış-veriş fişi gösterenlerden 0-3 saat arası ücret alınmıyor.


Profilo: Alışveriş fişi gösterenler 


0-5 saat arası ücret ödemiyor.


Trump Towers: 0-1 saat arası ücretsiz


Metrocity: 0-1 saat arası ücretsiz


Vatan Gazetesi / Mert İnan


Geri Dön