27 / 04 / 2024

AVM patronları: Gelişme olmaması durumunda dükkanı kapatırız!

 AVM patronları: Gelişme olmaması durumunda dükkanı kapatırız!

Dolar ve euroyla kira ödeyen perakendeci kur sabitlemesi yapmayan yabancı AVM'leri topa tuttu. Patronlar "Gelişme olmaması durumunda dükkânı kapatırız" diyor. AVM yönetimleri arasındaki kur tartışması ilk kez yerli-yabancı boyutuna taşındı.



Perakendecilerle alışveriş merkezi (AVM) yönetimleri arasındaki kur tartışması ilk kez yerli-yabancı boyutuna taşındı. Dövizle kira ödeyen perakendeciler, kurdaki artışın etkisiyle euro ve doları sabitlemeyen bazı yabancı sermayeli alışveriş merkezlerini (AVM) topa tuttu. Roman Giyim'in sahibi Turgut Toplusoy, yerli sermaye sahibi birçok AVM'nin kuru sabitlediğini, ancak bünyesinde onlarca AVM'nin yönetimini yapan Ece Türkiye ve Multi Development'ın indirim yapmakta direndiğini söyledi. 


GEREKİRSE DÜKKâNI KAPATIRIZ 

Toplusoy, hazır giyimde üretim maliyetlerinin de arttığını belirterek, kira artışlarının kendilerini zorladığını ifade etti. "Kuru sabitlemezler, indirim yapmazlarsa herkes 'Allahaısmarladık' der, dükkânı kapatırız" diyen Toplusoy, şöyle konuştu: "Nakit akışını sağlamak için indirim yapıyoruz. Geçen yıl 46 mağazamız vardı. Bu yıl 39'a düşürdük. Kuru sabitlemeyen AVM'de mağaza kapatır, daha uygun yerlerde açarız." 


SORUN FON ŞİRKETLERİNDE 

Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar ise yabancı AVM yönetim şirketlerinin hemen hepsinin arkasında fonların olduğunu söyledi. Bu fonların yatırım yapmadan önce önlerine getirilen birtakım getiri vaatlerine göre hareket ettiğini ifade eden Arar, "Elbette bu firmalar yerlilere göre uzun süreçte karar alıyor. Gelişmelere hemen tepki veremiyor. Ancak piyasa kısır bir döngünün içinde" dedi. Desa'nın CEO'su Burak Çelet de, kur sabitlemesinde İstinye Park'ın öncü olduğunu söyledi. Yine Torunlar Grubu'nun da perakendecinin halinden anladığını belirten Çelet, "Ancak onlar kadar duyarlı olmayan bazı yabancı AVM'lerimiz de var. Ama unutmamak gerekir ki hepimiz aynı gemideyiz" diye konuştu. 


BU AY SONUNDA BELLİ OLACAK

MultI Development Türkiye'nin CEO'su ve aynı zamanda Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanlığı görevini yürüten Hulusi Belgü, Multi olarak AVM'lerde kur sabitlemesi gibi bir uygulama yapmadıklarını söyledi. Mağazaların cirolarını dikkate aldıklarını belirten Belgü, cirosu düşük olanlara kira indirimi yapabildiklerini ifade etti. Bunun için de aralık ve ocak ayı cirolarını inceleyeceklerini belirten Belgü şöyle konuştu: "Şu ana kadar 35 müşterimizle görüştük. Bu ay sonunda ciroları inceleyeceğiz. Gerçekten bir düşüş söz konusuysa bu orana göre belli yüzdesel kira indirimini yapabiliriz. Ancak halen belli değil. Kur sabitlemesi adil bir çözüm değil. Biz kira indirimini ihtiyacı olan mağazalara yapıyoruz." Belgü, AVM bütçesini adil olarak dağıtmak için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.


'BU İŞ BÖYLE GİTMEZ'

Tescili Markalar Derneği Başkanı Tahsin Özlenir de, kurdan dolayı hem ithalat maliyeti hem de genel giderlerin arttığını söyledi. Yabancı AVM'lerin kur sabitlemesinde isteksiz olduğunu savunan Özlenir, "Bu iş böyle gitmez. Gerekirse verimsiz mağazaları kapatacağız" dedi.


Sabah / Özge Yavuz


Geri Dön