05 / 05 / 2024

AVM Yasası'nda otopark ve mescit mecburiyeti!

AVM Yasası'nda otopark ve mescit mecburiyeti!

AVM Yasa tasarısında otopark, sanat galerisi ve diğer sosyal donatı mecburiyeti nasıl ifade edildi? İşte Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi'ndeki o madde...



Yeni AVM Kanun teklifi ile AVM otoparkı, sanat galerisi ve mescit gibi sosyal donatıları da tanımlandı. Peki AVM otoparkları ücretli olacak mı? Sanatsal faaliyet için AVM'lerde ne kadar yer ayrılacak? Satış alanı kaç metrekareden fazla olan AVM'lerde mescit zorunlu olacak? 


Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi'nin İkinci Bölümü'nde yer alan Otopark, Sanat Galerisi ve Diğer Sosyal Donatı mecburiyeti başlığı altındaki 8 Madde şöyle diyor;


Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi


"Madde 8.- (1) Büyük mağazalar satış alanları toplamının en az yarısına tekabül edecek aynı mahallede bir sahayı, müşterilerinin ücretsiz kullanımına, açık ya da kapalı otopark olarak düzenlemek zorundadır. Satış mağazaları zincirlerinde de park yerleri, satış alanlarına göre değerlendirilir. Park yerlerinin amaç dışı kullanımını önlemek amacıyla, elektronik olarak kontrol ederek, alışverişi mümkün kılacak asgari bir saatten sonra, otoparkın kalan zamanı için müşteriden ücret talep edebilirler. 


(2) Giriş ve çıkışları mahalli idareler tarafından araç trafiğine kapatılan yerlerde bulunan büyük mağazalar ve zincir mağazalarda aynı mahalde otopark bulundurma şartı aranmaz. 


(3) Alışveriş merkezlerinden, satış alanı toplamı 2500-5000 metrekare arasında olanlar 100 metrekare, 5001-10000 metrekare arasında olanlar 150 metrekare, 10000 metrekareden büyük olanlar 200 metrekare alanı sanatsal sergiler, gösteriler, söyleşiler, atölye çalışmaları, imza günleri ve benzeri sanatsal etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla, Sanatsal Faaliyet Alanı olarak kullanılmak üzere ayırır ve tanzim ederler. 


(4) Satış Alanı toplamı 2500 metrekare üzerinde olan Alışveriş Merkezlerinde, gerekli hijyen şartlarına uygun, işletme büyüklüğüne uygun, erkek ve bayan tuvalet ve lavabosu, mescit ve çocuk odası gibi uygun mekanlar oluşturulur."


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön