AVM'de esnaf polemiği!
AVM'lerdeki mağazaların yüzde 5'inin esnafa verilmesi şartı, AVM yöneticilerinin gündeminde. Özellikle yemek katında esnafa geniş yer verildiğini söyleyen yöneticiler, esnaf ve zanaatkâr tanımının yapılmasını istiyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gündeme getirdiği ve Meclis'te bulunan Perakende Yasa Tasarısı'ndaki 'Alışveriş merkezlerinde (AVM) esnafa yüzde 5 kota' konusu AVM yöneticilerini harekete geçirdi.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en önemli AVM'lerinin 45 üst düzey yöneticisi Bursa'da bir araya geldi. Toplantının ana konusunu ise "esnaf" ve "zanaatkar" tanımı oluşturdu.
AVM Yöneticileri Grubu Başkanı Murat İzci, "Bizler zaten özellikle fast food katında tostçusundan kumpircisine kadar geniş bir gruba yer veriyoruz. Burada esnafla hangi grup kastediliyor, anlayamadık" dedi.
Bazı AVM'lerde esnaf için yer ayrılmasına rağmen, uzun süreler boyunca buraların kiralanmadığını da belirten İzci, şöyle konuştu: "Şimdi ayrılan bu yüzde 5'lik kota esnaf ve zanaatkar tarafından kiralanmazsa ne olacak? Yatırımcının da AVM'yi yaparken belli bir iş planı ve kira gelir beklentisi var. Dolayısıyla esnaf ve zanaatkarın tanımının yapılması şart." İzci 45 AVM yöneticisinin Bursa'daki toplantısında küçük esnafın buralara girmesine karşı olmadığını da belirtti. "Küçük esnaf bulunduğu yere renk katar, elbette kendilerini isteriz" diyen İzci, sadece yasa tasarısındaki belirsizlikerin giderilmesini talep ettiklerini dile getirdi.
ANKARA'YA GİDİYORLAR
Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, TBMM'ye sevk edilen perakende yasa tasarısının yeni yatırımlarla ilgili kısmına karşı çıktı. Belgü, tasarıdaki 'AVM yatırımı yapılmadan önce esnafın görüşünün alınması şartının' yatırımları olumsuz etkileyeceğini savundu.
115 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu'na göre, toplam perakende pazarı 2013 yılında 215 milyar dolar oldu. Toplam mağaza sayısı 78 bine ulaştı ve yüzde 13 büyümeyle sektörün cirosu 100 milyar dolar oldu. Bu yıl sektör cirosunun yüzde 15 büyümeyle 115 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Tasarı, AVM, büyük ve zincir mağazalar, bayi işletmeler, özel yetkili işletmelerin yanı sıra esnaf ve sanatkar işletmelerini, oto galerileri ve emlak şirketlerini de düzenleme kapsamına alıyor. Tasarıya göre, büyükşehirlerde, AVM yapı ruhsatı, çalışma ruhsatı gibi izinleri Büyükşehir Belediyeleri verecek. Yapı ruhsatı verilirken, ticaret ve sanayi odasıyla esnaf ve sanatkar birliğinin görüşü alınacak.
Özge Yavuz / Sabah