20 / 10 / 2024

1954'de Esnaf Birliği kongresinde dükkan kiraları gündeme gelmiş! Kiralar serbest bırakılacak!

1954'de Esnaf Birliği kongresinde dükkan kiraları gündeme gelmiş! Kiralar serbest bırakılacak!

1954 yılında Esnaf Birliği Kongresi'nde dükkan kiralarının 1955 yılında itibaren serbest bırakılması konusu masaya yatırılmış.




 

1955 yılında İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nin üçüncü kongresi İstanbul Eminönü halk evinde yapılmış. Toplantıda dükkan kiralarını serbest bırakılacağı konuşulmuş. Bu karar en çok küçük dükkan sahiplerini mutlu edeceği belirtilirken kararın  1955 yılı itibariyle uygulanacağı belirtilmiş.

Söz konusu haber 30 Haziran 1954 yılında Vatan Gazetesi'nde ''Esnaf Birliği kongresinde dükkan kiraları mevzuu görüşüldü'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber... 

1954 de Esnaf Birliği kongresinde dükkan kiraları gündeme gelmiş! Kiralar serbest bırakılacak! 

Esnaf Birliği kongresinde dükkan kiraları mevzuu görüşüldü

Esnaf Birliği kongresinde dükkân kiraları mevzuu görüşüldü. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Birliğinin üçüncü kongresi dün saat 15'te eski Eminönü Halkevinde yapılmıştır.

Yüz seksen dört delegeden 175 inin iştirakiyle yapılan kongreyi, İstanbul Milletvekili Necmi Ateş, konfederasyon başkanı Abdullah Canes ve Bursa Esnaf Dernekleri temsilcisi takip etmiştir.

Birlik başkanı Yusuf Incegüzel toplantıyı kısa bir konuşmayla açmış. Nurettin Bulak kongre başkanlığına seçilmiştir. Faaliyet, hesap ve murakabe raporlarının okunmasından sonra tenkitlere geçilmiştir.

Faaliyet raporunda 1955'ten sonra serbest bırakılacak olan ticarethane kiralarının, bu çok küçük sermayeli ve kâr haddi içinde çalışmaya mecbur tutulan esnafa tesir edeceği ileri sürülerek kanunun tâdili hakkındaki çalışmalar izah edilmiştir.

Ayrıca Türk Migro Teşkilatına temas edilerek teşkilatın şehrin istihsal bölgeleriyle münasebetini tanzim etmesi ve mevsim boyunca, müstakar fiyatla gıda maddesini satıcı esnafın elinde bulundurmak suretiyle dürüst bir toptancı hizmeti yapmasının faydalı olacağı belirtilmiştir.

Raporların ittifakla kabulünden sonra dilekler faslina geçilmiştir. Bu mevzuda söz alan delegeler bilhassa Kira Kanunu üzerinde durmuşlardır. Seçimleri müteakip kongre çalismaları sona ermistir.

1954 yılında dükkan kiralarının artmasını önleyecek yeni tasarı hazırlanmış!

1957 yılında istimlak bedeli ödenmeyenler şikayet etmiş!

1952 yılında belediye arsaları ucuz fiyatlarla halka satılmış!

Geri Dön