02 / 05 / 2024

AVM'ler 'ücretsiz otopark'a 'İş Kuleleri'yle itiraz edecek

AVM'ler 'ücretsiz otopark'a 'İş Kuleleri'yle itiraz edecek

Yatırımcılar, Belediye kamusal alanları İSPARK'la gelir kapısı haline getirirken AVM'lerden bu hakkın alınmasına tepkili



Danıştay'ın, 'AVM otoparkları 3 saate kadar ücretsiz olacak' kararı üzerine AVM yatırımcıları, çözüm bulunamazsa İş Kuleleri'nin daha önce açtığı ve kazandığı davayı emsal gösterecek ve hakkını hukuki yollardan arayacak. Yatırımcılar, Belediye kamusal alanları İSPARK'la gelir kapısı haline getirirken AVM'lerden bu hakkın alınmasına tepkili.

Danıştay'ın alışveriş merkezi (AVM) otoparklarının 3 saate kadar ücretsiz olması kararını vermesinin ardından, AVM yönetimleri de kararı uygulamamak için 'İş Kuleleri'ni emsal göstermeye hazırlanıyor. Daha önce İş Kuleleri'nin otoparkların ücretsiz kullanımına yönelik açtığı davayı kazanmasından güç alan AVM yönetimleri, orta yol bulunamazsa hukuki süreçleri işletmeye hazırlanıyor. Belediye, İSPARK yoluyla kamusal alanları özelleştirerek kendine gelir kalemi yaratırken, özel alanlar olan AVM'lerdeki otoparkların ise kamusal alan haline getirilmesine tepki gösteren AVM'ciler şimdilik Danıştay'ın kararını görmezden gelecek.

Şu anda mevcut AVM'lerin yüzde 80'inde sinema, alışveriş karşılığı ücretsiz otopark gibi uygulamaların bulunduğuna da dikkat çekilirken, yeni kararın özellikle iş merkezlerinin fazla olduğu Büyükdere Caddesi üzerindeki Astoria, Kanyon, Metrocity, Cevahir, Profilo gibi AVM'leri etkileceği belirtiliyor. Bugüne kadar birçok AVM de ceza kesilmesini göze alarak otoparkı ücretsiz yapmamakta direniyordu. Bu arada Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin de (AMPD) İstanbul genelindeki AVM'lerdeki otopark uygulamalarını araştırmak için çalışmalara başladığı bir rapor hazırlığında olduğu öğrenildi.

3 saatte bir araba çıkaran var

AMPD Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Baysal, yargının aldığı karara saygılı olduklarını ancak AVM yatırımcıları olarak bu işin yatırımcıların tercihine bırakılması taraftarı olduklarını belirterek, "Bir şekilde Belediye'yle uzlaşmaya varırız diye düşünüyorum. Olmazsa AVM yatırımcıları bireysel olarak hukuki yollardan haklarını arayacaktır" dedi.

İş Kuleleri'nin daha önce kazandığı davanın diğer yatırımcılara da emsal olabileceğini aktaran Baysal, "Biz Optimum Outlet Center'da 10.00-22.00 saatleri arasında otoparkı ücretsiz yaptık ama bizim bulunduğumuz lokasyonda müşteriler AVM'ye sadece alışveriş için geliyor. Oysa iş merkezlerine yakın yerlerde AVM'leri sadece otopark için kullananlar var. Hatta 3 saat ücretsiz olanlarda otomobil sahibi aracını çıkarıp tekrar sokuyor. Bu tür haksız kullanımlar nedeniyle AVM müşterileri hizmet alamıyor" diye konuştu.

Daha önce UKOME ile yapılan toplantılarda belediyenin sinemalı AVM'lerde 3 saat, sinemasız AVM'lerde 2 saat ücretsiz otopark istediğini, Danıştay'ın ise tüm AVM'lerde 3 saat ücretsiz kararı çıkarttığını da hatırlatan Baysal, "Belediye kamusal alanları otopark haline getirip ücretlendirirken bizim otoparklarımızı ücretsiz yapması haksızlık olur" değerlendirmesini yaptı.

AMPD'nin AVM'lerden sorumlu Başkanı Aziz Torun ise, bundan sonra AVM yatırımcılarının hukuki süreci başlatacaklarını belirterek, "Bazı AVM'ler zaten davalarını açmıştı. Şimdi önemli olan yerel mahkemenin karara uyup uymayacağı. Özellikle iş bölgelerindeki AVM'ler çözüm arayışında" dedi.

Cevahir AVM: AVM'ler ücretsiz sokaklar paralı, bu ters

Otoparkının yönetimini yabancı bir şirkete kiralayan Cevahir AVM Genel Müdürü Vahit İpekçi de bu kararın kabul edilemez olduğunu belirterek, kendilerinin konuyla ilgili olarak daha önce açılmış davalarının bulunduğunu, son kararla ilgili hukuki süreci de işleteceklerini söyledi. Belediye'nin İSPARK'la sokaklarda otopark geliri yaratırken AVM'lere yönelik bu hareketinin kendine ters geldiğini ifade eden İpekçi, bundan sonra hukuki yolların aranmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Hale Tüzün/Vatan


Geri Dön