28 / 04 / 2024

AVM'lerde 125 bin metrekareyi esnafa ayırdık!

AVM'lerde 125 bin metrekareyi esnafa ayırdık!

AVM'lerin yüzde 3.7'sinin esnafa kiralandığını açıklayan AYD Başkanı Belgü, "Yasa tasarısı 'En az yüzde 5' diyor. Buna göre, yüzde 40 ucuz kirayla 125 bin metrekareyi esnafa ayırdık" dedi.



Alışveriş merkezlerinin (AVM) 9.7 milyon metrekarelik toplam kiralanabilir alandan esnafa ayırdığı pay yüzde 3.7 çıktı. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nm AVM'lere yüzde 5 oranında küçük esnaf kotası getirmesi, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'ni (AYD) harekete geçirdi. Esnafm AVM'lerdeki mevcut durumuna yönelik bir rapor hazırlayan dernek, toplamın yüzde 3.7'sine denk gelen 360 bin metrekarelik kiralanabilir alanın küçük esnafa ayrıldığını ortaya koydu. 

AYD Başkanı Hulusi Belgü, bu rakama zincir halindeki kuru temizleme veya kuaför gibi işletmelerin dahil edilmediğini, onların da eklenmesi durumunda oranın yüzde 5'i aşacağını kaydetti. 


Halihazırda 125 bin metrekare kiralanabilir alanın AVM'lerde esnafı beklediğini söyleyen Belgü, "AVM'lerde toplam kiralanabilir alan 9.7 milyon metrekare. Şu an küçük esnafın faaliyet gösterdiği alan 360 bin metrekare. Lostra, çiçekçi, terzi, döviz bürosu, eczane, fotoğrafçı gibi örnekler var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının hazırladığı tasarıda yer alan, 'AVM'lerde kiralanabilir alanın en az yüzde 5'inin esnafa kiralanması' maddesi yasalaşırsa, 360 bin metrekarenin 485 bin metrekareye ulaşması gerekecek. Bunun için gereken 125 bin metrekare yerimiz hazır" dedi. Pozitif ayrımcılıkla esnafı desteklediklerini kaydeden Belgü, "Halihazırda küçük esnafa ait işletmelerin kirası, normal mağazalara göre ortalama yüzde 40 düşük. 

Kimi esnaf sabit kira yerine, sadece ciroya endeksli ödeme yapıyor. 


Bu kolaylıkları muhafaza edeceğiz" diye konuştu.  Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken: 'Esnaf gelince animasyon yapmaya gerek kalmaz' "Esnaf çarşıya canlılık getirir. AVM'ler müşteri çekmek için türlü animasyonlar, etkinlikler yapıyor. Esnaf AVM'ye girince o etki kendiliğinden olacak. Mesela, istinye Park'taki pazar havası, dükkânların tarihi konseptte olması ilgi görüyor. İnsanlar eski mahalle kültürünü arıyor. Tabii 'Esnaf kimdir?' sorusunun cevabı da önemli. Esnafın 3-5 şubesi olabilir ama onlarca şubesi olana artık esnaf denmez. Kira konusu ise mal sahibiyle kiracı arasında. Elbette astronomik rakamlar olmayacak." 'İmam Çağdaş bedavaya gelmedi' AVM'de esnaf için avantajlar olduğunu söyleyen Belgü, "Kategorisinde tek zanaatkar oluyor. Örneğin her AVM'de 1 lostra salonu var. Ayrıca bir caddede yer alan esnaf, müşteriyi genelde iş giriş çıkış saatlerinde alır. AVM'de ise 7 gün 12 saat şansı var" dedi. Belgü, "Bu kararlarda esnafın tutuculuğu da belirleyici. Gaziantep'teki AVM'mizde İmam Çağdaş'ın şube açmasını çok istedim. '2 yıl bedava' dedim, yine de gelmedi" diye konuştu. 


Habertürk


Geri Dön