02 / 05 / 2024

AVM'lerde kiraların TL'ye çevrilmesi faydalı oldu!

AVM'lerde kiraların TL'ye çevrilmesi faydalı oldu!

FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan "AVM'lerde kiraların döviz yerine TL olarak düzenlenmesi kararının sektöre ne kadar faydası oldu?" sorusuna, "Bu karar sektörümüz için elbette faydalı oldu" yanıtını verdi...



Ayakkabıcılık, Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri... 400 milyon çift üretim kapasitesiyle Türkiye, üretimde dünyanın 7’nci ülkesi. Ürettiğinin yarısını satan sektör, ihracatta ise dünya 5’incisi. Ancak Türk ekonomisinde son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle sektörden bir süredir olumsuz haberler geliyor. Özellikle 2018’in ikinci yarısında dövizdeki artışla beraber sektörün köklü markalarından Hotiç, Yeşil Kundura ve Beta peş peşe konkordato ilan etti. Takip eden dönemde Kemal Tanca, İnci gibi çok bilinen diğer markalar da konkordato ipine sarıldı. Tablonun göründüğü kadar karanlık olmadığını anlatan FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, “Konkordato ilan eden oyuncular olsa da sektör 2018 yılını yüzde 18 büyümeyle tamamladı. Ayrıca sektör 2019’da da büyümesini sürdürdü” diyor.  Capital’den Aslı Özbir, Ziylan ile ayakkabı sektöründeki son tabloyu konuştu.

Ayakkabı sektörünü bugünlerde en çok zorlayan etkenler neler?
Ayakkabı sektörünün tamamını etkileyen makro bir sorundan bahsedenleyiz. Elbette her sektörde olduğu gibi dönem dönem bazı sorunlar yaşanabilir. Fakat sektörün genelinde bir sorundan bahsetmek mümkün değil. Bazı markaların yönetmekte zorlandığı süreçleri olabilir. Bazı firmalar vadelerin kısalması ve kredi sıkıntılarının yarattığı sürecini doğru yönetemedi. Ancak, vurgulamak isterim ki konkordato ilan edenlerin satışlarının toplamdan aldığı pay düşük.

Pek çok ünlü marka sektöre geçtiğimiz 2 yıl içinde veda etmek zorunda kaldı. Bunun sizce nedenleri nelerdi?
Ayakkabı sektörü için hiç de hak etmediği bir algı oluştu. Sektör gerek üretim ve tasarım gerekse de ihracat potansiyeli olarak dünyada önemli bir konuma sahip. Son dönemde bazı şirketlerin yaşadığı sıkıntıları üzülerek takip ediyoruz ve en kısa zamanda eskisinden de güçlü olarak sektöre dönmelerini temenni ediyoruz. Sektörümüzün bazı yapısal sorunları var. Vadelerin kısalması ve kredilerle alakalı bazı sıkıntılar nedeniyle bir yavaşlama oldu. Bazı şirketler bu süreci doğru yönetemedi ancak bunu tüm sektöre mal etmemek gerekiyor. Vurgulamak isterim ki konkordato ilan eden şirketlerin satışlarının toplamdan aldığı pay oldukça düşük. Bildiğiniz gibi biz FLO Mağazacılık olarak, sektörde adeta bir lokomotif görevi üstleniyoruz. Sektör adına yaratılan bu negatif havayı birlikte dağıtacağız.

AVM'lerde kiraların döviz yerine TL olarak düzenlenmesi kararının sektöre ne kadar faydası oldu?
Bu karar sektörümüz için elbette faydalı oldu. Sonuçta farklı döviz türleri konuşuluyor ama bizler Türk Lirası ile satış yapıyoruz. Artan döviz maliyetleriyle kontrol edilemeyen kira giderleri tüm sektörler için sorundu, bu çözülmüş oldu. 

AVM kiralarında TL’ye dönüş hesabı!

Halka açık AVM'lerin hangisinin fiyatı ne kadar?
 


Geri Dön