Genel

AVM'lerde 'seyyar' satıcılara kapatma kararı çıktı

AVM'lerde ayda bin ila 2 bin YTL kazanan 'modern seyyar satıcılar' için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden kapatma kararı çıktı.

Alışveriş merkezlerinin (AVM) sayısı hızla çoğalırken son birkaç yıldır yeni bir konsept uygulanıyor. Mağaza kiralamak istemeyen ya da daha küçük alanlarda faaliyet gösterebilecek olan mısırcı, şekerci, kestaneci ya da sandviç satan bağımsız birimlerin sayısı sadece İstanbul'da 100'ü aşıyor. AVM'lerin inşaatı sırasında projelerde yer almayan bu standlarla ilgili olarak 'yasal mı, değil mi' tartışmalarına son noktayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) koydu ve 'modern seyyar satıcılar' için kapatılma kararı çıktı. AVM sahipleri ise standların vergilerinin ödendiği, yasa dışı bir uygulamanın olmadığını, dolayısıyla da kapatılamayacaklarıyla ilgili aynı görüşü paylaşıyor.

'Karar uygulanmaz'

İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, ocak ayında AVM'lerdeki ticari standların kaçak ve ruhsatsız olduğu iddiasıyla İBB Başkanlığı'na bir önerge verdi. İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Davut Çakır tarafından cevaplanan önergede, projeye aykırı bağımsız bölümlere izin verilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Bu bağımsız bölümlerin AVM yönetimlerince kaldırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, yerel belediyelere, bu birimlerin engellenmesiyle ilgili denetim çağrısında bulunuldu. Carousel Alışveriş Merkezi'nin sahibi Yüksel Mermer, standların belediyelerden izin alınarak faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu: "Sonuçta bu satıcılar belediyeye, vergilerini, harçlarını ödüyor. Hem istihdam yaratıyor hem de alışveriş merkezleri ile belediyelere gelir sağlıyor. Dolayısıyla bu standların kapatılması konusunun uygulanacağını sanmıyorum." Dünyadaki her ülkede bu konseptin uygulandığını dile getiren Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal ise sorunun belediyelerle konuşup çözülebileceğini belirtti. Açıklamadaki "standların proje aşamasında yer alması" gerekliliği ile ilgili ifadeyi değerlendiren Kodal şöyle konuştu: "Bu standlar 3-6 aylık anlaşmalarla AVM'lerdeki yerini alıyor, yani kalıcı değil. 2 yıl önce bu tür bir uygulama yoktu, dolayısıyla 2 yıl sonra ne olacağını bilemeyiz. Bu nedenle AVM'ler projelendirilirken ihtiyaca göre yerleri değişebilir."