29 / 04 / 2024

AVM'lerde süresi belli olmayan indirimler son buluyor!

AVM'lerde süresi belli olmayan indirimler son buluyor!

Kamuoyunda AVM Yasası olarak bilinen, perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun Meclis'ten geçti. Yasaya göre kampanyalı satışlar 3 ayı geçmeyecek. AVM'lerin pazar günü kapatılmasında ise yetki valide olacak.



>> KAMUOYUNDA AVM 

Yasası olarak bilinen, perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun tasansı önceki gün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasaya göre AVM'lerin pazar günü çalışıp çalışmamasına valiler karar verecek. Yasayla ilgili dün bir basın toplantısı yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin verdiği bilgiye göre kampanyalı satışlarda süre 3 ayı geçmeyecek. Alışveriş merkezlerinde esnafa yer ve raf tahsisi yapılacak. 


>> 30 GÜN İÇİNDE ÖDEME 

Kanunun getirdiği yenilikler hakkında bilgi veren Canikli, büyük mağazalara mal veren küçük işletmelerin mağduriyetlerini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapıldığını söyledi. Canikli, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalara 30 günden daha az sürede bozulabilen mallar satan küçük işletmelerin alacaklannm ödenme süresinin bu ürünlerin teslim tarihinden itibaren 30 günü geçemeyeceğini düe getirdi. 


>> ÜRÜNLERE KİMLİK BİLGİSİ: 

Küçük işletmelerin markalaşmalanna yönelik düzenlemeler de yapıldığını bildiren Canikli, bugüne kadar alışveriş merkezleri ve zincir mağazalann kendi adına ürettirSarıdoğan dikleri mallann üzerinde, üreticinin ad, unvan ve bilgilerinin yer almadığına işaret etti. Artık bu tür ürünlerin ambalaj lannda üreten firmanın kimlik bilgilerinin de yer alacağını büdiren Canikli, uygulamanın üreticilere, üave ücret ödemeden, kendilerini tanıtmalarını sağlayacağım söyledi. 


>> ÇALIŞMA SAATİNDE YETKİ VALİYE: 

AVM'lerin çalışma saatlerinin illerde vaülikler, Türkiye genelini ilgilendiren durumlarda ise Bakanlık tarafından belirleneceğini kaydeden Canikli, çalışma saatlerini belirleme yetkisinin valiliklere verilmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Böyle bir yetkinin belediyelere veya yerel kurumlara verilmesi halinde farklı illerdeki benzer sektörlerde farklı çalışma saatlerinin gündeme gelebileceğini anlatan Canikli, "Bu yetkinin tamamen merkeze alınması, Bakanlığımız ya da Bakanlar Kuruluna verilmesi halinde ise yerel faktörlerin dikkate alınmaması gibi bir durumun ortaya çıkması söz konusu olabilecekti. Bu nedenle, her ikisini kombine edecek olan bir formül bu kanunda yer almıştır" diye konuştu. 


>> KAMPANYA 3 AY: 

Kampanyalı satışlara sınırlama getirdiklerini belirten Canikli, "Tasfiye halinde 6 ay, diğer hallerde 3 ayı geçemeyecek yani 3 aydan fazla kampanyalı satış yapılamayacak. 

Kampanyalann başı, sonu belli olacak. 

Başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan bir kampanyalı satış kesinlikle bundan sonra yapılamayacak" dedi. Canikli, alışveriş festivallerinin kamu niteliği olan meslek kuruluşlannca yapılması halinde, kuruluşlann bütçelerinin yüzde 5'inden fazlasını bu işler için tahsis edemeyeceklerini ifade etti. 


>>GELENEKSEL MESLEKLERE AVM'DE YER: 

Geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş sanatlara ve bunlan icra edenlere alışveriş merkezlerinin binde 3'ünün tahsis edileceğini kaydeden Canikli, kira bedelinin de rayiç bedelin dörtte biri olacağım büdirdi. Canikli, AVM'lerde, yöresel ürünlerin ticareti için yüzde 1 yer tahsis edilmesinin zorunlu olduğunun altım çizerek, bu uygulamanın başta kadınlar olmak üzere küçük üreticiyi destekleyeceğini söyledi. 


Star


Geri Dön