29 / 04 / 2024

AVM'lerin tutunma süresi 6 aydan 1.5 yıla çıktı!

AVM'lerin tutunma süresi 6 aydan 1.5 yıla çıktı!

Büyükdere Caddesi'ndeki yoğun rekabet AVM'leri zorluyor. Son aylarda Sapphire çarşı'da bazı mağazalar kapandı; kimi kiracılar huzursuz. AVM'nin konsept ve kiralama danışmanı Avi Alkaş, 'Sayıları artınca AVM'lerin tutunma süresi 6 ay-1 yıldan 1.5-2 yıla çı



Alışveriş merkezi (AVM) sayısı arttıkça müşteriler de bölünmeye başladı, cirolar da. Durumdan en çok etkilenenler ise 'sonradan gelenler', özellikle, yakın mesafede yoğun arz bulunan bölgelerde 'değişim' şart oldu. Bu örneğin en somut hali, İstanbul'da, Büyükdere Caddesi'nin Levent kısmında yaşanıyor. Mart 2011'de kapılarını açan Sapphire çarşı, kenti 360 derece seyir şansı tanıyan terasa sahip Türkiye'nin en yüksek binasında yer almasına rağmen rekabette zorlanıyor. Son haftalarda kiracıların şikayetlerini artırdığı, bazı mağazaların kapandığı haberlerini alınca, AVM'nin konsept ve kiralama danışmanı JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ile görüştük. Alkaş, 'AVM'lerin çoğalması kapı girişine yansıdı. Tutunma süreleri de uzadı; 6 ay-1 yıldan 1.5-2 yıla çıktı. Sapphire'de de her şey öngördüğümüz gibi gitmedi. Toparlanması için çaba harcıyoruz' dedi.

Bazı değişiklikler olacağını belirten Alkaş, 'Yılda 10-12 milyon ziyaretçi hesabıyla yola çıktık ama bugünden bakınca 7.5-8 milyonda kalacağız. Metro bağlantısından yeteri kadar faydalanamadık. Mağaza karmasını, seyir terası konseptini ve pazar-market boyutunu biraz değiştireceğiz. 2-3 yılda 10 milyon ziyaretçiyi ulaşabiliriz. Evdeki hesap her zaman çarşıya uymuyor' diye konuştu.

'Sıkıntılarını biliyoruz, ileride sinema olabilir'

Sapphire'in yatırımcısı Kiler Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler de 'Biz de perakendeci olduğumuz için kiracıların sıkıntılarını anlıyoruz ve nasıl olması gerektiğini biliyoruz. AVM'nin müşteri trafiğini artırmak için elimizden geleni yapacağız' dedi. Kiracıların sinema gibi etkinlik alanları talep ettiğini ifade eden Kiler, müze, sinema, çocuk oyun alanı gibi yerler üretmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kiler, ortakları Mustafa Tatlıcı ile fikir ayrılıkları yaşadıkları konusunda ise 'Bir sorun yok. Zaten yüzde 70 ile hakim ortağız. Yüzde 50 ile iktidar devleti yönetiyor. Biz bu payla AVM yönetemez miyiz' dedi.

Kanyon ve Özdilek'i 'bağlayacak'

Özdilek Grubu'nun caddedeki AVM projesine de danışmanlık yapan Alkaş, 'Özdilek ve Kanyon'u ortak sinerjiyle birbirini tamamlar hale getireceğiz. Artık bu şart' dedi.
Habertürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön