05 / 07 / 2024

AVM'lerde zanaatkar şartı tartışma konusu oldu!

AVM'lerde zanaatkar şartı tartışma konusu oldu!

Hayati Yazıcının "Tüketici kanunu tamam, sıra Perakende Ticaretin düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında. Hedefimiz 2014'ün ilk çeyreğinde bu kanun tasarısını Meclis'ten çıkartabilmek" demesi gözleri yeniden tasarıya çevirdi....




Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcının "Tüketici kanunu tamam, sıra Perakende Ticaretin düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında. Hedefimiz 2014'ün ilk çeyreğinde bu kanun tasarısını Meclis'ten çıkartabilmek" demesi gözleri yeniden tasarıya çevirdi.


Perakende yasa tasarısı çıkmadan telaşı sardı. AVM yatırımcısı zanaatkâr bulmakta zorlanı belli alanların boş kalmasından kaygı duyarken karşı tarafın kaygısı yol ve yüksek aidat oldu.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcının "Tüketici kanunu tamam, sıra Perakende Ticaretin düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında. Hedefimiz 2014'ün ilk çeyreğinde bu kanun tasarısını Meclis'ten çıkartabilmek" demesi gözleri yeniden tasarıya çevirdi. 


AVM yatırımcıları tasarıdaki maddeleri tek tek incelemeye başladı. AVM yatınmcılannın üzerinde durduğu en önemli madde ise kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere yönelik yasada yer alan madde oldu. 


Kira rayicin dörtte biri 


Tasarı alışveriş merkezlerinde geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde biri oranında yer ayrılması gerektiğini söylüyor. Öte yandan bu yerlerin kira bedelinin rayiç bedelin dörtte birinden fazla olamayacağı, kiracının çıkması durumunda başka bir zanaatkara kiraya verilmesi şartını içeriyor. 


Onları nasıl bulacağız 


Görüşlerine başvurduğumuz birçok AVM yatırımcısı meslek erbabına belli bir alam kiraya vermenin sorun olmadığım ancak zanaatkâr için ayrılan yerlere gelecek meslek sahibim bulmakta zorlanacaklarım dile getirdi. "Meslek erbabım bulsak bile bu kişi ayrıldığında sorunumuz yine devam edecek" diyen GYODER ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Ayrılan zanaatkarın yerine yine bir zanaatkâr bulmak zorunda kalacağız. Bulamazsak buraları başkasına kiraya veremeyeceğiz ve her boş alan işletme açısından ekonomik bir kayıp olacak" dedi. 


Yasa çıksın aidata bakarız 


Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkam Bendevi Palandöken ise "Yasa çıksın kiralayacak zanaatkâr bulunur" dedi. 


Yerli ve yabana birçok yatınmanın yasanın çıkmaması için yoğun bir lobi faaliyeti içinde olduğunu aktaran Palandöken, "Esnaf ve zanaatkâra AVMler içinde yer verdirilmesi çok güzel. Aidatlar ve yol masrafları zanaatkân zorlayacak gibi görünüyor. Ama önce yasa çıksın soma eksikleri masaya yatırır, sesimizi çıkannz" şeklinde konuştu. 


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da konuya farklı bir pencereden baktı. 

Dumankaya; "Zanaatkârlarımıza saygımız büyük. 

Kiralayacakları yerler zaten küçük alanlar ama ne olursa olsun buraların işletme giderlerine katılmak zorundalar. 

Bu da esnafı zorlayabilir" bilgisini verdi. 


Bugün


Geri Dön