28 / 04 / 2024

AVM'nin çalışma saatine valilik ayarı geliyor!

AVM'nin çalışma saatine valilik ayarı geliyor!

AVM'nin çalışma saatine valilik ayarı geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AVM'lerin çalışma saatlerini illerde valilikler, Türkiye genelini ilgilendiren durumlarda ise Bakanlık tarafından belirleneceğini söyledi.




Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AVM'lerin çalışma saatlerini illerde valilikler, Türkiye genelini ilgilendiren durumlarda ise Bakanlık tarafından belirleneceğini söyledi. Bakan Canikli, "Bu yetkinin tamamen merkeze alınması, Bakanlığımız ya da Bakanlar Kurulu'na verilmesi halinde ise yerel faktörlerin dikkate alınmaması gibi bir durumun ortaya çıkması söz konusu olabilecekti. Bu nedenle, her ikisini kombine edecek olan bir formül bu kanunda yer almıştır" diye konuştu. 


Kriterler belirleniyor

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'a ilişkin bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenledi. AVM'lerin yerinin belirlenmesi, birbirine yakınlığı, trafik ve ulaşım gibi durumları göz önüne alacak kriterler belirleneceğini söyleyen Canikli, bunu da Bakanlar Kurulu'nun yapacağını söyledi. Canikli, yeni düzenleme ile birlikte büyük mağazalara mal satan küçük işletmelerin mağduriyetini ortadan kaldıracak adımlar attıklarını da belirtti. 


Kapatma yetkisi

Bakan Canikli, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalara 30 günden daha az sürede bozulabilen mallar satan küçük işletmelerin alacağı ücretin, ürünlerin teslim tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi zorunluluğunu getirdiklerini söyledi. 

Bakan Canikli'ye Valilerin pazar günleri AVM'leri Ankara'dan izin almadan kapatıp kapatamayacağı da soruldu. Canikli, "Teorik olarak bu mümkün. Çalışma saatlerinin Türkiye geneli için valiler veya bakanlığımız tarafından belirlenmesi teorik olarak böyle bir yetkiyi içerir. Hem saat hem gün olarak belirleme imkanı söz konusu. Bu yetkinin de olması gerekir. Kullanılması ayrı bir konu. Sonuç olarak en azından istişari mahiyette elbette bakanlığımız ile de görüşecekler. İstişare sonucunda kararlar ortaya çıkacaktır. En isabetli mekanizmanın bu olduğunu düşünüyorum" dedi.


Kampanyalı satışa sınırlama

Başı ve sonu belli olmayan fiyat ya da kalite bilgileri noktasında tüketiciyi aldatma özelliği bulunan kampanyalara kısıtlama getirdiklerini dile getiren Bakan Canikli, "Tasfiye halinde 6 ay, diğer hallerde 3 ayı geçemeyecek. Yani 3 aydan fazla kampanyalı satış yapılamayacak" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön