27 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli ile 52 milyon saatlik tasarruf sağlanacak!

Avrasya Tüneli ile 52 milyon saatlik tasarruf sağlanacak!

1.3 milyar dolara malolan Avrasya Tüneli, Türkiye ekonomisine 1.5 milyon liralık iş hacmi yaratacak. Tünel, trafikte 52 milyon saatlik zaman tasarrufu sağlayacak.



1.3 milyar dolara malolan Avrasya Tüneli, Türkiye ekonomisine 1.5 milyon liralık iş hacmi yaratacak. Tünel, trafikte 52 milyon saatlik zaman tasarrufu sağlayacak.


Avrasya Tüneli'nin en büyük özelliklerinden biri de yarattığı zaman tasarrufu. Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak. Proje sayesinde araçların yaydığı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaşık 82 bin ton azaltılarak çevresel katkı sağlanacak. Aynı anda 60 taşeron firmanın çalıştığı projede günde bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor. Proje inşaat çalışmalarında yapılan harcamalar sayesinde Türkiye ekonomisine günde 1.5 milyon liralık bir iş hacmi yaratıyor. Projede yaklaşık 2 milyon metreküp kazı yapıldı, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle projede 788 adet olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eiffel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı.


MÜHENDİSLİK BAŞARISI

Projenin en önemli aşaması 3.4 km'lik Boğaz Geçişi. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalışmayı Ağustos 2015'te tamamlandı. Toplam bin 674 bilezikten oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında 'TBM Tünelcilik' sektöründe dünyadaki 'ilk' uygulama oldu. Ayrıca tüneldeki bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, 100 yıl servis süresi hedeflenerek, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri'nde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluşunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduğu rapor edildi. Proje kapsamında Asya ve Avrupa yakalarındaki tünel yaklaşım yollarında düzenlemeler devam ediyor. Mevcut 6 şeritlik yollar 8 şeride çıkarılırken, U-dönüşü, kavşak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileştirmeler yapılıyor.


KESİNTİSİZ YOLCULUK

Deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleşecek tünel, İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme- Göztepe hattında hizmet verecek. Toplam uzunluğu 14.5 kilometre olan güzergâhın 5.4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirildi. Bu çalışmalarla yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya inmesi hesaplanıyor. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi tünelin sahip olduğu özelliklerin yolculuk konforunu artırması bekleniyor. Tünelin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak. Hem Avrupa hem de Asya Yakası'nda toplam 8 gişe bulunacak. Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde olduğu gibi gişelerden geçişler OGS ve HGS ile yapılabilecek.



TRAFİK AKIŞI AÇILIŞA ÖZEL DÜZENLENDİ

Avrasya Tüneli'nin bugün gerçekleştirilecek açılışı dolayısıyla alınan emniyet ve trafik tedbirleri kapsamında trafik akışında yeniden düzenleme yapıldı. Sahil Kennedy Caddesi Kuzey ve Güney Yolu, Sirkeci Işıklar ve Namık Kemal Caddesi ile Sahil Kennedy Caddesi'ne bağlanan yollar trafiğe kapatılacak. Bugün 08.00'den sonra ise Sahil Kennedy Caddesi Kuzey ve Güney Yolu, Sirkeci Işıklar ve Zeytinburnu Varyant arası ile Sahil Kennedy Caddesi'ne bağlanan yollarda trafik akışı sağlanamayacak. Sürücüler, alternatif olarak, D-100 Kuzey-Güney Yol, Havuzlu Kavşak- Atatürk Havalimanı Caddesi-Basın Ekspres Yolu, Ataköy Sahil-Adnan Kahveci Bulvarı, Ataköy Sahil Strazburg Caddesi-Ataköy Bulvarı, Bakırköy Taşhanlar Köprü-Ekrem Kurt Bulvarı, Onuncu Yıl Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi,  Ankara  Caddesi'ni kullanabilecek.


ÇATLADIKAPI'DA ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Avrasya Tüneli projesinin Samatya bölgesinde küçük bir bölgede asfaltlama çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor. Bu bölgenin açılışa yetiştirilmesi için gece gündüz çalışıldığı öğrenildi. Tünellerin ağızlarının bulunduğu Çatladıkapı mevkiinde ise çalışmaların çok büyük bölümü tamamlandı.Tünel girişleri öncesi gişeler yerleştirilirken, açılış töreni hazırlıkları da tamamlandı. 1.3 milyar dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek.


Sabah


Geri Dön