23 / 12 / 2024

Avrasya Tüneli'nde kullanılan delme makinesi parçalanacak!

Avrasya Tüneli'nde kullanılan delme makinesi parçalanacak!

Göztepe-Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek olan 3 bin 344 metrelik Avrasya Tüneli kazısını planlanan süreden 6 ay önce bitiren tünel delme makinesi (TBM) emekliye ayrılacak.



Avrasya Tüneli, 2016 yılı sonunda hizmete girecek.

Göztepe-Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek olan 3 bin 344 metrelik Avrasya Tüneli kazısını planlanan süreden 6 ay önce bitiren tünel delme makinesi (TBM) emekliye ayrılacak. Haydarpaşa'dan başladığı kazı çalışmasını Çatladıkapı'da sonlandıran TBM'in, burada üretici firma tarafından sökülecek. Projeyi yap-işlet-devret modeliyle yapan Yapı Merkezi'nin İnşaat Murahhas Azası Başar Arıoğlu, "Bazı büyük ve ağır ve yıpranmış parçaları Türkiye'de hurdaya ayrılacak. Başka bir makinenin inşaasında işe yarayabilecek parçalar ise sökülüp fabrikasına dönecek. Birkaç gün evvel en önemli varlığımız olan makine şu anda inşaatın devam edecek aktiviteleri için bir engel teşkil ediyor ve süratle şantiyeden çıkartılması lazım. Arkadaşlarımız şimdi buna çalışıyor" dedi.


DÜNYADA 2. SIRADA


Yap-işlet-devret modeliyle Türk-Kore Ortak Girişimi ATAŞ'ın, otomobiller için İstanbul Boğazı'nın altına inşa ettiği 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli'nin kazı çalışması 19 Nisan 2014'te başlatıldı. İstanbul Boğazı şartlarına göre özel olarak üretilen TBM, 3 bin 344 metrelik kazı çalışmasına Haydarpaşa'dan başladı. Günde 8-10 metre kazı yapan TBM, çalışmasını planlanan süreden 6 ay önce tamamladı. TBM'nin iki kıta arasındaki kazısı 490 günde tamamlandı. TBM, geçen hafta sonu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle son kazısını yaptı ve Çatladıkapı'ya ulaştı.Almanya'da üretilen 4 katlı bina yüksekliğindeki TBM, Yıldırım Bayezid'in adını taşıyor. TBM, 11 bar değerindeki işletme basıncı ile dünyada 2'inci sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6'ncı sırada yer alıyor. 1500 tonluk makinenin, uzunluğu ise 130 metre. Makine, destek ekipmanlarıyla birlikte 150 milyon dolara mal oldu. Üretici Herrenknecht firması mühendislerince tünel açma makinelerinin Rolls Royce'u olarak nitelendiriliyor. TBM, İstanbul Boğazı zemin şartlarına, basınç ortamına özel tasarlandı.


Yapı Merkezi İnşaat Murahhas Azası Başar Arıoğlu, "TBM'ler çapları büyüdükçe özelleşiyorlar. Bu TBM de burası için özel üretilmiş bir TBM'di. Yani çapı tam bizim tünel için, teknik özellikleri de tam bizim tünelin geçtiği zemin özellikleri için. Bu sebeple, başka bir projede bu TBM'in kullanılması ihtimali düşük" dedi.



YIPRANAN PARÇALAR HURDAYA GİDECEK


TBM'nin üretici firma tarafından söküleceğini belirten Aroğlu, "Bazı büyük ve ağır ve yıpranmış parçaları Türkiye'de hurdaya ayrılacak. Başka bir makinenin inşasında işe yarayabilecek parçalar ise sökülüp fabrikasına dönecek. Mesela makinenin acil durum odası hiç kullanılmadı. Yepyeni duruyor. Bazı kompresörler, tanklar, trafolar, pistonlar gibi parçalar fazla yıpranmıyor ve bakım ve kontrolden sonra kullanılabilir. Bir kaç gün evvel en önemli varlığımız olan makine şu anda inşaatın devam edecek aktiviteleri için bir engel teşkil ediyor ve süratle şantiyeden çıkartılması lazım. Buna çalışıyor arkadaşlar şimdi" diye konuştu.


Habertürk


Geri Dön