Ekonomi

Avrupa Birliği üyesi 15 ülke doğal gaza tavan fiyat istiyor!

Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülke, AB Komisyonu'ndan, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya ilişkin plan hazırlamasını istedi.Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Litvanya, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Letonya, Slovakya ve Slovenya enerji bakanları, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson'a ortak imzalı bir mektup gönderdi

Avrupa Birliği ülkeleri ithal doğal gaza tavan fiyat istiyor. Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Litvanya, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Letonya, Slovakya ve Slovenya enerji bakanları, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson'a ortak imzalı bir mektup gönderdi.

Söz konusu mektupta, Komisyonun enerji krizine yönelik şimdiye kadarki çabaları ve hazırladığı önlemler takdir edildi. Peki mektupta hangi detaylar dikkat çekti? İşte ayrıntılar...

"En ciddi sorun olan doğal gazın toptan fiyatı konusunu henüz çözemedik" ifadesinin altı çizilen mektupta, Avrupa'daki bütün toptan doğal gaz işlemlerine tavan fiyat uygulanması gerektiği belirtildi.

Mektupta, gaz fiyatlarının sınırlandırılmasının, hanelerin ve işletmelerin enflasyona karşı korunması için önemli olduğu vurgulanarak, bu tavan fiyatın arz güvenliği sağlanacak biçimde tasarlanabileceği belirtildi.

Üye ülke bakanlarının enerji krizine yönelik alınacak tedbirleri görüşmek üzere 30 Eylül 2022'de Brüksel'de olağanüstü toplantı yapacağı hatırlatılan mektupta, AB Komisyonu'nun bu toplantı öncesinde gaz konusunu da içeren bir plan ortaya koyması istendi.

Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi ülkeler bu aşamada doğal gaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyor.

Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske neden olacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında doğal gaz tedarikine zarar verebileceğini düşünüyor.

AB Komisyonu tarafınca iki hafta önce açıklanan acil durum planı, fosil yakıt firmalarından katkı alınmasını, düşük maliyetli elektrik üreticilerinin gelirlerinin sınırlandırılmasını, elektrik talebinin düşürülmesini ve enerji şirketlerine likidite sağlanması yer alıyordu. Bu şekilde sağlanacak 140 milyar avro kaynakla da halk ve işletmelere destek olunması öngörülüyordu.

AB Komisyonu, plana, ithal doğal gaza tavan fiyat getirilmesini de dahil etmemişti. Komisyonun bu hafta enerji krizine yönelik yeni tedbirlerin detaylarını açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rus doğal gazının ihracında yaşanan enerji kesintileri, Avrupa'da Çin'de üretilen yeni nesil güneş enerjisi panellerine talep patlamasına sebep oldu.

Ukrayna-Rusya savaşını sonrasında Rus enerji şirketi olan Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya günlük doğal gaz sevkiyat kapasitesinde ciddi düşüşler yaşanmış, eylül ayı başında ise tamamen durdurmuştu.

Enerji ithalatında büyük bir oranda Rusya'ya bağımlı bulunan Avrupa ülkeleri gaz akışını durdurma kararı sonrasında bir enerji kriziyle yüz yüze gelmişti.

Patateste bir yıllık stok tamam! En ucuz patates Antalya Hali'nde 3 TL! 28 Eylül 2022 fiyat listesi

Migros'ta yüzde 25 indirim fırsatı! Sebze meyve fiyatları çakıldı! 28 Eylül 2022 fiyat listesi

ŞOK Market yüzde 30'a varan indirimi duyurdu! ŞOK aktüel katalog 28 Eylül 2022 fiyat listesi