Avrupa sanayisinde Çin merkezli şirket krizi
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde faaliyet gösteren Çin merkezli şirketler, Avrupa’da Çin ile ekonomik bağların koparılmasına ilişkin çağrıların ve ticari korumacılık eğilimlerinin tırmanmaya başlamasından kaygılı olduklarını bildirdi.
Tek taraflı yaptırım ve denetimlerin de teknoloji alanındaki "ekonomik bağların koparılmasına" ve "uluslararası standartların dağılmasına" sebep olabileceğinin vurgulandığı ilgili raporda, şunlar kaydedildi:
"Avrupa'da bazıları Avrupa Birliği'nin 'benzer fikirdeki ülkelerle' yol alması gerektiğini dile getiriyor. Böyle bir söylem, tedarik ve değer zincirlerinde de kopuş riskini artırmaktan başka işe yaramayacaktır. Çin merkezli şirketler, böyle bir riskin gerçekleşmemesini talep ediyor. Çin merkezli şirketler maliyetleri daha da yükseltecek ve verimliği çok daha düşürecek bu türden adımlardan kaçınılacağını umut ediyor."
Avrupa Birliği, son dönemde stratejik önemdeki yüksek teknoloji ve bilişim alanında Çin'in artan etkisine karşı yabancı yatırımların denetlenmesine ve bağımlılık ilişkisinin azaltılmasına da yönelik tedbirlere yönelmişti.
Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyette olan toplamda 150 Çin merkezli şirket ile yapılan anketin sonuçlarına da yer veren rapora göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 53'ü, 2021'in son 6 ayı ile 2022'nin ilk 6 ayını kapsayan dönemde iş ortamının daha da kötüye gittiği görüşünü dile getirdi.