Ekonomi

Avrupa'da doğal gaz fiyatı uçtu! Bir haftada yüzde 28,6 arttı!

Avrupa ülkelerinde doğal gaz fiyatı bir haftada yüzde 28,6 arttı. Fiyat artışında, Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatının 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında askıya alınacağının açıklanması etkili oldu.

Avrupa'da 15 Ağustos Pazartesi günü kapanışta 220,11 avrodan işlem gören doğal gazın megavatsaat fiyatı bugün yaklaşık yüzde 28,6 artışla 283,20 avroya ulaştı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören Eylül vadeli gaz kontrat fiyatı, bugün megavatsaat başına 266,75 avrodan işleme güne başladı.

Doğal gazın geçtiğimiz hafta pazartesi günü 220,11 avrodan kapanan megavatsaat fiyatı, bugün saat 11.50'de 283,20 avroya ulaştı. Böylece, doğal gazın megavatsaat fiyatı bir haftada gibi kısa sürede yüzde 28,6 arttı. Peki Avrupa'da doğal gaz artışına neler sebep oldu? İşte detaylar...

Fiyat artışında, Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatının 31 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde askıya alınacağının duyurulması etkili oldu.

Ayrıca, yaz mevsiminin çok sıcak geçmesi sebebiyle Avrupa'daki nehirlerin kuruması ve arz sıkıntısı yaşayan bölgede talebin artmaya devam etmesi de fiyatların artışını destekledi.

NE OLMUŞTU?

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından, tek kompresör ünitesinin bakımı sebebiyle 31 Ağustos’tan itibaren 3 günlüğüne doğalgaz akışının durdurulacağını açıkladı.

Doğalgaz şu aralar dünya için en önemli enerji kaynaklarının başıdan geliyor. Rus enerji şirketi Gazprom ise bu kaynak hakkında önemli bir duyuru yaptı.

Gazprom tarafından yapılan açıklamada, Portovaya kompresör istasyonundaki tek gaz kompresör ünitesinin, planlanmış teknik bakım ve onarım çalışmaları olduğu kaydedildi.

Mevcut bakım sözleşmesi kapsamında onarım çalışmalarının Siemens uzmanlarıyla ortaklaşa gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, "31 Ağustos-2 Eylül'deki teknik bakım için Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatı 3 gün süreyle askıya alınacaktır" açıklaması yapıldı.

İşin tamamlanması ve ünitede teknik arızalarının olmaması kapsamında, gaz sevkiyatının günlük 33 milyon metreküp seviyesine geri yükleneceği kaydedildi.

GAZPROM NE DEMEK?

Gazprom, (bazen Gasprom; Rusça: Газпром, Rusça: газовая промышленность isminin kısatlması), Rusya'nın en büyük gaz şirketi ve Dünya'nın en fazla doğal gaz çıkaran kuruluşudur.

2011'de 513 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştiren şirket, 44,6 milyar dolar kâr etmiştir. Avrupa ülkelerinde pazar payı  yüzde 27'dir. Bu pazar payıyla 150 milyar metreküp doğal gaz satmıştır.

Gazprom başkanı Dimitri Medvedev'in tahminlerine göre 2017 yılı itibarıyla Gazprom'un hisse değeri dörde katlanıp bir trilyon dolara ulaşacak ve bu da onu Dünya'nın en büyük şirketi yapacak güçte. FC Schalke 04 ve FK Zenit adlı kulüplerin sponsorudur.

Emeklilere 15 bin lira promosyon fırsatı! Konunun uzmanı formülü şimdi açıkladı! Bankalar arası yarış alevlendi! 

TMO'da dev ucuzluk! Ayçiçek yağı, mercimek, fındık ve nohut fiyatı açıkladı! İşte 22 Ağustos 2022 fiyat listesi