01 / 05 / 2024

Avrupa'da ev-otel konseptine önlem!

Avrupa'da ev-otel konseptine önlem!

Berlin, özel konutların kiralanmasında kuralları değiştirdi. Airbnb gibi online konut kiralama siteleri eleştirilerin odağında. 



Özel şahıslar, 1 Mayıs’tan itibaren oturdukları konutlarını zaman sınırı olmaksızın kiraya verebiliyorlar. Ancak eğer kiraya veren kişinin birinci adresi Berlin değilse ya da Berlin’de birden fazla konutu varsa, o zaman bu kişi evini yılda en fazla 90 günlüğüne kiralayabiliyor. 

Bir İsviçre radyosunda Barcelona hakkındaki haberin başlığı 'turistler başa dert olursa' şeklindeydi. Her yıl milyonlarca turist Katalan kentine akın ediyor. Çoğu da müstakil konutları kiralıyorlar. Bu, yerli halk için kira fiyatlarını olumsuz etkilenmesini sağlıyor. Kentin güvenilir bir konut sicili olmadığı için hangi dairelerin yasal olarak kiralandığını belirlemek zor. Kentte sık sık protestolar yapılıyor. 

Avrupa da ev-otel konseptine önlem!

Lizbon: Kiralar can sıkıyor

Her yıl birçok turist Portekiz metropolüne gidiyor ve Airbnb ile konaklıyor. Böylelikle gittikçe artan tatil daireleri, daha az sabit konut olarak yansımaya başladı. Ev sahibi, sabit bir kiracıdan ayda ortalama 900 euro alırken, Airbnb sistemiyle bu gelirini kolayca üçe katlayabiliyor.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; Başkent Palma’da artık özel daireler turistlere kiralanamayacak. 

Amsterdam bu yılın başında kuralları sıkılaştırdı. Ev sahipleri, 2019’dan itibaren dairelerini yılda en fazla 30 gün kiraya verebilecek.

Singapur'da kiracının, evini başkasına kiralama denemesi pahalıya patlayabilir. Singapur’da bir mahkeme iki Airbnb ev sahibine evlerini izinsiz kiraladıkları için 37 bin 200 euro para cezasına çarptırdı. Gerekçe: Singapur’da devlet kira yardımı yapıyor. 

Fransa başkenti, Airbnb ve ikinci büyük kiralama şirketi Wimdu’ya dava açtı. Şirketleri, turistlere kısa vadeli kiralama kurallarına uymamakla suçluyorlar. Özel konut sahiplerinin kayıt yaptırması gerekiyor. Acak 60 bin dairenin sadece yüzde 16’sı kayıtlı. Son beş yılda, yaklaşık 20 bin kiralık daire, tatil dairelerine dönüştürüldü.

Turistlere konut kiralanması Viyana kent yönetimini uzun süredir rahatsız eden bir konuydu. Online platformlarda 7 bin 500’den fazla kiralık konut var. "Kleine Zeitung" adlı gazete 'konutların ticari olarak kiralanması imkanı ortadan kalkmalı' diye yazdı. Belediye görevlileri şimdi internetteki kiralık daire ilanlarını araştırıyor.

Futbol severler olmasa Dortmund turist yüzü göremeyecek. Ama Airbnb buraya da el attı. Hatta belediye hesabına turistlerden yüzde 7,5’luk yatak vergisini tahsil edecek. Dortmund böylelikle bir online sağlayıcının bu görevi üstlendiği ilk Alman kenti oldu.
 


Geri Dön