26 / 11 / 2024

Avrupa'da ev sahibi olmak hayal oldu!

Avrupa'da ev sahibi olmak hayal oldu!

Koronavirüs salgını sonrasında konut ve kira fiyatlarının rekor seviyede arttığı Avrupa'da ev sahibi olma umutları sona eriyor.




Koronavirüs salgını sebebiyle neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde konut fiyatları ve kiralar hızla yükselirken salgın, toplumsal eşitlik ve finansal istikrara ilişkin endişelerine de neden oluyor. Anadolu Ajansı'nda  yer alan habere göre; Berlin'den Londra'ya Avrupa'nın birçok kentinde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı "imkansız" buluyor.

Avrupa'da daha fazla insanın yüksek kiradan kurtulamayı siyasi kutuplaşmalar ve daha büyük eşitsizlikler gibi endişelere sahip. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, AB ülkelerinde Konut Fiyat Endeksi ile ölçülen konut fiyatları 2010'dan 2021'e kadar olan dönemde yüzde 30,9 yükseldi. Salgın ve neden olduğu fiyat artışı sebebiyle ekonomik olarak zor günler yaşayan AB ülkelerinde konut fiyatlarında yılın ilk çeyreğinde de ciddi artış yaşandı. Artış; Lüksemburg'da yüzde 17, Danimarka'da yüzde 15,3, Çekya'da yüzde 11,9, Hollanda'da yüzde 11,3, Almanya'da yüzde 9,4, Fransa'da yüzde 5,5 ve Belçika'da yüzde 6,7 oldu.

Avrupa da ev sahibi olmak hayal oldu!

İlk çeyrekteki yükseliş 2007 ortasından bugüne en yüksek artış olarak kaydedilirken Avrupa Merkez Bankası (ECB) Almanya, Fransa ve Hollanda'nın, geçen yıl bölgedeki toplam ev fiyatı artışının neredeyse dörtte üçünü oluşturduğunu dile getirdi. 

Siyasiler çok fazla bir şey yapamıyor

Analistler, konut arzının az olması göçmen akını, tarihin en düşük faiz oranları, salgın dönemindeki kısıtlamalar sebebiyle biriken tasarruflar ve evden çalışmayla daha fazla alanda bulunma isteğinin artmasının konut fiyatlarındaki yukarı yönlü trendi ivmelediğini söyledi. Rusya, Asya ve Körfez bölgesindeki zengin kurumsal ve özel yatırımcılar da "yüksek fiyat" teklifleri ile konut fiyatlarında yükselişe sebep oluyor. Kıtada İrlanda gibi bazı ülkeler de bu yatırımcıların çok sayıda mülk satın almasını engellemek için damga vergisi gibi vergileri artırmayı tercih etti.

Birçok siyasi, mevcut ev sahiplerine zarar verme endişesiyle fiyatları kontrol etmek için çok fazla şey yapmaktan çekiniyor. Yüksek fiyatlara yönelik değerlendirmelerde bulunan Berlin Belediye Başkanı Michael Mueller, "Toplumun bazı kesimlerinin artık daire alacak parası olmadığı için şehrimizin bazı bölümlerinden dışlandığına tanık oluyoruz. Londra'da, Paris'te, Roma'da ve şimdi ne yazık ki Berlin'de de durum böyle..." ifadelerini kullandı.

Avrupa emlak piyasasında aşırı ısınma belirtileri

Bu esnada Çin'deki Evergrande Group haberleri, "piyasayı evcilleştirmeye" çalışmanın ne kadar zor olabileceğini anımsatıyor.Artan konut maliyetlerinin huzursuzluğu tetikleyebileceği ve finansal sisteme risk ekleyebileceği endişesine sahip olan Çinli liderler, fiyat artışlarını kısmak ve borçlanmayı dizginlemek için harekete geçmişti.

Almanya merkezli Empirica Araştırma Enstitüsü Üst Yetkilisi (CEO) Reiner Braun da "Elbette bir gayrimenkul balonumuz var." uyarısını yaptı.

Avrupa da ev sahibi olmak hayal oldu!

Avusturya Ulusal Bankası'ndan uyarı

10 sene önce 127 puan olan Avusturya Ulusal Bankası'nın (OeNB) Konut Fiyat Endeksi, neredeyse 2 kat artarak 245 puana çıktı.

OeNV, "emlak piyasasında artan aşırı ısınma" konusunda uyarı yaparken başkent Viyana'da dairelerin ortalama metrekare fiyatı 5 bin 248 euronun üzerinde bulunuyor.

Almanya'da satılık konut fiyatı yaklaşık 500 bin euroyu buluyorAlmanya, 174,6 puan Konut Fiyat Endeksi ile Avro Bölgesi'nde en üst grupta yer alıyor. Ülkenin finans merkezi Frankfurt'ta konut fiyatları son 10 yılda ikiye katlandı. Başkent Berlin'de konut fiyatları yüzde 148 ve Münih'te yüzde 110 yükseldi. 

Almanya'da yan maliyetler dahil mülk başına ortalama fiyat yaklaşık 500 bin avroya ulaşıyor. 

İsveç'te son 12 ayda konut fiyatları ortalama yüzde 14 arttı

Rekor düşük faiz oranları ve koronavirüs salgını ile tetiklenen kendi evine sahip olma arzusu, İsveç'teki müstakil ev ve apartman dairesi fiyatlarında da büyük yükselişe neden oldu.

Son 12 ayda konut fiyatları ortalama yüzde 14 yükseldi. Ülkenin Konut Fiyat Endeksi 174,26 puana çıktı.

Stockholm'de müstakil bir evin ortalama fiyatı 8,5 milyon kron (830 bin avro) olurken, bir daire için ortalama 4,7 milyon kron (470 bin avro) ödenmesi gerekiyor.

Avrupa da ev sahibi olmak hayal oldu!

İsviçre

İnşaatların azalması ve hızla yükselen talep, İsviçre'de de konut fiyatlarının hızlı yükselmesine sebep oldu.

2021'in ilk çeyreğinde konutların ortalama fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 8 arttı. Konut Fiyat Endeksi'nin 144,69 puana yükseldiği ülkede, bazı seçkin bölgelerde metrekare fiyatları 36 bin İsviçre frangının (33 bin 350 avro) üzerinde seyrediyor.

Londra'da fiyatlar, son 10 yılda yüzde 80'e varan artış kaydetti

İngiltere'de ortalama konut fiyatı 2010'dan bu yana yüzde 60 artarak 266 bin sterlinin üzerine çıktı. Ülke ortalamasından yüksek olan başkent Londra'da ise fiyatlar, son 10 yılda yüzde 80'e varan artış kaydetti.

Koronavirüsten bu yana evden çalışmanın ve evdeki alan ihtiyacının artması sebebiyle birçok İngiliz'in, daha geniş daireler araması dikkati çekiyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın artan enflasyon nedeniyle faiz oranlarını daha önce beklenenden hızlı ve daha yüksek bir şekilde artırması halinde bunun emlak piyasası üzerinde bir etkisi olması bekleniyor.

Paris'te fiyatlar yüzde 56'dan fazla yükseldi

Fransa'da emlak fiyatları son 10 yılda ortalama yüzde 22 artmasına karşın büyük bölgesel farklılıklar bulunuyor.

Başkent Paris'te fiyatlar yüzde 56'dan fazla yükselirlen artışlar Strazburg'da yüzde 40, Lyon'da yüzde 67 ve Bordeaux'ta yüzde 73 oldu. Paris'te metrekare fiyatları 10 bin euronun üzerinde yer alıyor.

Avrupa da ev sahibi olmak hayal oldu!

Berlin'de kira krizine kamulaştırma çözümü

Almanya'nın başkenti Berlin'de ortalama kiralar 2010 yılından bu yana yüzde 86 artış gösterdi. Konut fiyatlarının 2020'de yüzde 11 artış kaydettiği Berlin'de, kiralar ise son 5 yılda yüzde 43 çıktı.

Artan kiralar, nüfusun sadece yüzde 17,4'ünün ev sahibi olduğu kent için büyük bir sorun olmaya devam ediyor.

Artan konut fiyatları ve yükselen kiralar birçok Avrupa ülkesinde büyük emlak şirketlerine tepki gösterilmesine de neden oluyor. Kira artışlarına karşı vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine 2019'da Berlin eyalet hükümetinin 2020'den itibaren 5 sene boyunca kiraları dondurma yönünde aldığı karar (Mietendeckel Kanunu) daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmişti. Karardan bu yana kentte kira artışlarına yönelik protestolar devam ediyor.

Protestolarla beraber Berlin'de, binlerce konutun büyük emlak şirketlerinden alınıp kamulaştırılması için genel seçimlerle birlikte referandum kararı alındı.

26 Eylül'de yapılan ve konut sorununa kamu odaklı bir çözüm getirmeye yönelik bağlayıcı olmayan referandumda 240 binden fazla apartman dairesinin emlak şirketlerinin elinden alınarak kamulaştırılması için seçmenlerin yaklaşık yüzde 56,4'ü "evet", yüzde 39'u se "hayır" oyu kullandı.

Yapılan referandum eyalet hükümetine tavsiye niteliği taşırken, sonuçların siyasiler ve emlak şirketleri üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Avrupa da ev sahibi olmak hayal oldu!

Berlin'de 2004 özelleştirme döneminde yaklaşık 100 bin konut Vonovia ve Deutsche Wohnen gibi emlak şirketlerine metrekare başına 1.100 avrodan satılmıştı. Bugün söz konusu konutların metrekare fiyatı 3 bin euronun üzerinde bulunuyor.

Şirketler, çoğunluğu Almanya'da değeri 80 milyar avroyu aşan 550 bin konutun sahibi konumunda bulunuyor.

Almanya genelinde nüfusun yaklaşık 50'si ev kiralıyor. Ev fiyatlarında ve kiralardaki artışlarla daha fazla harcanabilir gelir kiralara gidiyor.

"Gelirinde değişiklik olmayan Alman halkı bu durumdan olumsuz etkileniyor"

Gayrimenkul yatırımı danışmanlığı hizmeti sunan Emlak24.com'un kurucusu Doğan Gündoğdu, yaptığı açıklamada, son 10 yılda Almanya'da emlak satış fiyatları ve kiraların senelik yüzde 10'un üzerinde arttığını söyledi.

Gündoğdu, "Almanya'da konut alanı için arz eksikliği var. Göçmenlerin gelmesi ve ana şehirlere nüfus akımı konutlara olan talebi yükseltti. Yeni yapılaşma; bürokrasi ve arazilerin yapılaşmaya açılmamasından dolayı gerçekleşmiyor. Böylece yükselen talep karşılanmıyor." ifadelerini kullandı.

Koronavirüs sebebiyle pay piyasalarındaki yüksek belirsizlik ile oynaklık nedeniyle yatırımcıların nispeten daha güvenli olan emlak yatırımına yöneldiğini ifade eden Gündoğdu, ayrıca, Körfez ve Doğu Avrupa'dan kurumsal ve bireysel zengin yatırımcıların piyasada boy göstermesinin de fiyatları yukarı çektiğini dile getirdi.

Gelirinde fazla değişiklik olmayan Alman halkının bu durumdan çok olumsuz etkilendiğini söyleyen Gündoğdu, "Gelirleri yıllık yüzde 1 veya 2 artarken konut fiyatları yüzde 10'dan fazla artıyor.” dedi.

"Fiyatlarda çok büyük değişiklik beklemiyoruz"

Doğan Gündoğdu, söz konusu gelişmeler nedeniyle siyasiler üzerinde baskı oluşmaya başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Siyasi partiler de sorunun çözümü için inşaat sektörüne teşvikler, sosyal konut yapılması veya fiyatların aşırı şişmemesi için düzenlemeler yapılması sözü veriyor. Fakat partiler arasında piyasaya müdahale konusunda tartışmalar bitmek bilmiyor. Sosyal demokrat ve Yeşiller sosyal konut projelerinin artırılmasını ve fiyatlara üst sınır konulmasını desteklerken, sağ ve liberal partiler inşaatçılığın teşvik edilerek daha cazip hale getirilmesini savunuyor."

Halk baskısının artmasıyla inşaat sektörüne desteklerin hız kazanacağını söyleyen Gündoğdu, bürokrasinin bu konuda daha pragmatik hale getirileceğini, diğer taraftan sosyal konut sayısının artacağını söyledi.

Gündoğdu, "Fiyatlarda çok büyük değişiklik beklemiyoruz. Sadece fiyat artışında bir ivme kaybı yaşanabilir. Daha önce yüzde 10'un üzerinde olan artış yüzde 7-8'lere düşebilir. (Vatandaşlar) Hala faiz oranlarının çok düşük seviyelerde olmasını avantaja çevirebilirler." şeklinde konuştu.

Avrupa da ev sahibi olmak hayal oldu!

Kiralarda artış konut fiyatlarındaki artışın altında kalıyor

Almanya, Avusturya ve İsviçre'de borsada işlem gören emlak firmalarına yönelik analizler yapan SRC Research'ün yönetici ortağı Stefan Scharff ise Almanya'da konut talebinin arzdan çok fazla olduğunu dile getirdi.

Yeni konut inşaatlarında faaliyetlerin çok yavaş arttığını belirten Scharff, konut alanı sağlanması ve inşaat için izinlerin uzun zaman aldığını kaydetti. Scharff, kiraların yüksek olmasına karşın bunun konut satış fiyatlarındaki artışın altında kaldığını belirtti.

Scharff, Rusya ve Asya'dan yatırımcıların Almanya'yı ekonomisinin istikrarlı olmasından dolayı "sığınacak liman" olarak gördüğünü ifade ederek, bu yatırımcıların talebinin de ülkede konut fiyatlarını yukarı doğru baskıladığını söyledi.

Avrupa ve ABD'de enflasyon oranlarının yükselmesinden dolayı sermayelerini korumak için insanların "güvenli yatırım" aradığını belirten Scharff, "Enflasyon oranlarının yükselmesinden sonra insanlar sermayelerini kaybetmemek için hammadde piyasasına, enerjiye, gayrimenkule, hatta eski arabalara yatırım yapıyorlar." dedi.

Scharff, Almanya'da konut arzını artırmak için hükümetin konut alanı sağlaması ve inşaat izin sürecinde bürokrasiyi azaltması gerektiğini de belirtti.

Kira artışları diğer ülkelerde ne durumda?

Konut satışında Amerika ve Avrupa’daki modeller örnek alınmalı!


Geri Dön