01 / 05 / 2024

Avrupa'da gaz fiyatları yüzde 20 oranında düşebilir!

Avrupa'da gaz fiyatları yüzde 20 oranında düşebilir!

Küresel LNG tedariki açısından kritik önemdeki tesislerdeki grevin etkileri devam ederken, yapılan son analizlere göre Avrupa'da doğal gaz önümüzdeki yaz daha ucuz olacak.



Başta enerji olmak üzere bir çok sektöre analiz bilgileri sunan küresel danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'ye göre önümüzdeki yaz Avrupa'da doğal gaz fiyatları, enerji santrallerinden gelen talebin azalması ve depolardaki yüksek doluluk oranlarının etkisiyle şu anda tahmin edilen orandan yüzde 20 daha düşük hale gelecek.

Avrupa'nın kısa vadeli arz kesintilerine karşı bir tampon görevi gören mevsim normallerinin üzerindeki stoklarla kışa girecek olduğuna dikkat çeken Wood Mackenzie, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürekli artış göstererek pazar payını artırması, nükleer üretimin artış göstermesi, ekonomik baskıların sanayi ve hane halkı tüketimi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle yüzünden elektrik için gaz kullanımında da önemli ölçüde bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.

GAZ TALEBİ DÜŞECEK

Wood Mackenzie tarafından konuyla ilgili olarak yapılan analizde "Avrupa gaz sektörü, gelecek yıl fiyatlar üzerinde zincirleme etki oluşturacak bir gaz talebi düşüşü görecek gibi görünüyor. Elektrikte kullanılan gazın 2024'te yıllık bazda %12 azalması bekleniyor, bu da 2023 yılındakine benzer bir düşüş yaşanacağı anlamına geliyor" ifadesi kullanıldı.

Bloomberght.com’daki habere göre Wood Mackenzie Araştırma Direktörü Mauro Chavez, "Norveç bakım programının uzatılması, gaz fiyatlarında önemli bir artışa neden olabilirdi. Ancak depolama seviyeleri çok yüksek düzeyde. Bu olmasaydı fiyat üzerinde çok ciddi bir etki yaratabilirdi. Avustralya'daki grevler küresel LNG piyasasında dalgalanma yaratacak olsa da, kısa ömürlü olmaları ve Asya ve Avrupa piyasa dengeleri üzerindeki etkilerini sınırlamaları daha muhtemel olarak görünüyor" diye konuştu.

 Avrupa da gaz fiyatları yüzde 20 oranında düşebilir!

AVRUPA’YA GAZ TÜRKİYE’DEN GİDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre Türkiye özellikle Avrupa ülkeleri için gaz dağıtım merkezi olacak. Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Erdoğan, “Başka ülkelerin de enerji kaynaklarının Avrupa’ya ulaştırılması Türkiye’nin küresel enerji merkezi olması ile daha mümkün hale gelecektir. Türkiye’de fiziki doğal gaz üssü kurmak gibi atacağımız somut adımlarla küresel doğal gaz fiyatı Türkiye’de belirlenecek” açıklamasını yapmıştı.

 


Geri Dön