Avrupalı yatırımcı İstanbul'da ofis arıyor
İstanbul'daki ofis ve alışveriş merkezi, plaza gibi ticari yapıların yüksek kira getirisi sağlaması Avrupalı yatırımcıların iştahını kabarttı.
Dünyada faizlerin gerilemesi ile birlikte, yatırım enstrümanları getirisinin azalması, yüksek kira getirisi elde etmek isteyen Avrupalı yatırımcıyı İstanbul'da ofis ve ticari bina (alışveriş merkezi, plaza) avına çıkardı.
Yabancılar, İstanbul'daki ofis kiralarının yüksek getirisi, yatırımın en fazla 12 yıl içinde kendini amorti etmesi ve Türkiye pazarını merkez olarak konumlandıran firmaların ofis ihtiyacının artması gibi nedenlerle, İstanbul'da ofis kapma yarışına girdi. Türk yatırımcı ise kriz nedeniyle fiyatların düşeceği beklentisiyle şimdilik bu alanda yatırıma soğuk bakıyor.
Piyasanın özellikle Avrupalı alıcının iştahını kabarttığını belirten Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Çünkü bu tür ticari bina ve ofisler kira gelirleri ile en fazla 12 yıl içinde kendilerini amorti ediyor. Bu durum yatırımcıyı cezbediyor" dedi. Soner'e göre, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi de İstanbul'u pazarda cazip kılan diğer bir etken.
Avrupalı bereketi
Artık sadece köklü ve büyük çaplı firmaların değil, küçük şirketlerin de belirli standartları olan plaza ve iş merkezlerinde faaliyet göstermek istediğini kaydeden Soner, "İstanbul şimdiye kadar hiç bu kadar yoğun arayışların yaşandığı bir metropol olmamıştı. Kimi otel yapmak için ticari bina istiyor, kimi kiracılık ya da yatırımlık ticari mülk almanın peşinde, kimi de hastane binası olabilecek nitelikte yapı ya da inşasına uygun arsa arıyor" diye konuştu. Çok sayıda yerli-yabancı grubun ve fonun da büyük alışveriş merkezi inşa etmek için uygun yer aradığını belirten Soner, mevcut alışveriş merkezlerinin peşine düşerek, satılık olmadığı halde çeşitli spekülasyonlarla satılık olduğuna dair söylentiler yayan ve verdikleri ısrarlı tekliflerle satılık hale getiren potansiyel alıcıların da bulunduğunu vurguladı.
Soner, alışveriş merkezlerinin bu kadar ilgi çekmesinde, satış fiyatlarının ortalama 10-12 yıllık kira karşılığı bedele denk gelmesi, yani döviz bazında ortalama ayda yüzde 0.8 getiri elde edilmesinin yattığını kaydetti. Kimseye sormadan seri bir şekilde mülk satın alanların da oldukça arttığına dikkat çeken Soner, "Bu konuda inanılmaz fiyatlar ortaya çıktı. Özellikle satın alan kişi kullanıma yönelik alıyorsa, 20 yıllık kira değerinde fiyatlara bile razı gelinmeye başlandı" dedi.
Türkler beklemede
Ofis piyasasında Avrupalı alıcıların kaynağına dikkat çeken Eskidji Yönetim Kurulu Başkanı Masis Dikran ise, yabancı yatırımcının parasını ülkesinde düşük faizli kredi ile bankaya koymaktansa, Türkiye'de ofis piyasasına yatırım yaparak değerlendirmeyi tercih ettiğini belirtti. Ofis piyasasını en iyi Avrupalı yatırımcının değerlendirdiğini anlatan Dikran, "İstanbul'daki ofis piyasası Avrupalı için çok iyi bir yatırım aracı. Bir ofis bugün en fazla 12 yıl içinde kira parasıyla borcunu ödüyor. Yabancıların gerçek alıcı oldukları piyasada Türk yatırımcılar ise fiyatlar aşağı düşer beklentisi içine girdi. Türk yatırımcı piyasayı geziyor, ancak nasıl olsa fiyatlar düşecek, 15 liralık yeri 10 liraya alırım diye beklemeye giriyor. Ancak fiyatların düşmesini beklemiyoruz" dedi.
Alkaş Danışmanlık'ın sahibi Avi Alkaş da, özellikle İstanbul'u bölgesel merkez haline getirmek isteyen Avrupalı firmaların talebinin devam ettiğini söyledi. Alkaş, "Talep çok canlı ve bu süreç bir süre daha devam edecek. Yatırım amaçlı taleplerin nedeni asıl olarak kira fiyatlarının uygun olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu. Piyasada genellikle villa tarzı binaların ofise dönüştürülmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Alkaş, A tipi ofise ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Referans